12. nov
HESTEKUR: Diamant er tilbake og i fin form hjemme hos Hanne Myhrer Dyngeland på Sundby gård midtre i Maura. Den talentfulle spranghesten har vært gjennom en unik hjerteoperasjon i Belgia.
 
Han er den mest talentfulle hesten hun noen gang har sett, men etter å ha prøvd alt for å fikse hjertet trodde Hanne at håpet var ute for Diamant
Diamant fra Maura er første hest i verden som har operert hjertet på denne måten. Nå er den lovende spranghesten frisk og rask hjemme hos Hanne Myhrer Dyngeland.

Publisert: 19.mai.2018 21:00
Oppdatert: 18.mai.2018 15:41

Hesten Diamant viste tidlig at han hadde lynne, balanse og kapasitet som var helt enestående til unghest å være. I fjor vår imponerte fireåringen på stevner, men etter en sommer med fri på beite var han ikke til å kjenne igjen da høsten kom. Diamant pusta og peste, var tung i kroppen, og orket nesten ingenting lenger.

– HELT UTROLIG

– Han har vært veldig spesiell fra første øyeblikk. Vakker, med riktig temperament, og talentfull. Så når han ble syk tenkte jeg at det var helt utrolig at det skulle dukke opp noe sånt når man endelig har fått en hest som er det største talentet jeg noen gang har vært borti, sier Hanne Myhrer Dyngeland til EUB.

Etter besøk av veterinær hjemme på Sundby Gård midtre, og senere videre undersøkelser her til lands, fikk Diamant påvist en rytmeforstyrrelse på hjertet, noe som er relativt vanlig på sportshester. Det ble først prøvd et medikament som ikke virket, før Diamant ble sendt til spesialister i Belgia. Der gjennomførte de et enklere og tidligere prøvd inngrep med elektrosjokk, men selv om det fungerte to ganger gikk det kort tid før hjertet slo tilbake til dårlig rytme.

– Da tenkte vi at det ikke er noe mer håp for denne hesten. Men så ringte Gunter meg igjen, sier Hanne.

Professor Gunther van Loon fortalte at han ville gjøre noe som aldri har vært gjort på en hest før, og at han ville gjøre det på Diamant. Hanne brukte ikke lang tid på å si ja, ettersom de allerede hadde prøvd alle kjente metoder. For hesten som er avlet for å være en spranghest sto det i realiteten mellom å bli avlivet eller å dø i forsøket på å reddes.

– Jeg tenkte at vi ikke hadde så mye å tape på det, når vi først hadde kommet så langt som vi hadde. Og prisen gjenspeiler at det var et forsøk, slik at det heller ikke var veldig kostbart for oss, sier hun.

HISTORISK HEST

Fra Hanne sa ja brukte teamet flere måneder på forberedelser. Kardiologer som har erfaring med menneskehjerter bidro både i forberedelser og selve operasjonen. Hanne, som ble værende hjemme i Norge under operasjonen, fikk beskjed om at hun kunne vente seg en telefon i kveldinga for en oppdatering på hvordan det hadde gått. Da spesialisten ringte allerede på ettermiddagen var Hanne sikker på at Diamant ikke hadde klart seg gjennom påkjenningen.

– Men han hadde veldig gode nyheter og sa det hadde gått akkurat som forventet. Hesten var på beina, så fin ut, og hjertet var i riktig rytme, sier Hanne.

Diamant ble værende i Belgia i nærmere tre uker for observasjon. Fredag forrige uke kom han hjem til stallen i Maura. Der skal femåringen skritte rundt i tre uker før han kan begynne opptrening mot å oppfylle sitt potensial som en mulig mesterskapshest. Uavhengig av sportslige bragder fram i tid, er Diamant allerede en historisk hest i medisinsk sammenheng.

– Det er utrolig kult. For vår del er det kult at han nå er frisk og får den muligheten han fortjener på sprangbanen og eventuelt som avlshingst. Og for andre hesteeieres del er det kult at det har blitt gjort, og at universitetet har mulighet til å få med seg samarbeidspartnere og hjelpe nye hester med samme problem, sier Hanne.

MEDISINSK GJENNOMBRUDD

Ifølge Gent universitet, som sto for inngrepet, har ablasjon aldri vært brukt på hest før. 

– Dette er første gang i verden og teknikken åpner opp for et bredt spekter av behandling av rytmeforstyrrelser hos hester eller andre større dyr i framtiden, sier professor Gunther van Loon til universitetets nettside.

En slik operasjon har latt vente på seg blant annet fordi voksne hester ikke får plass i CT eller MRI. I stedet for denne typen skanning gjorde de hele prosedyren ved hjelp av ultralyd. Slik fikk de gjort den tredimensjonale kartleggingen av all elektrisk aktivitet i hjertet, som er nødvendig for å finne det nøyaktige punktet hvor rytmeforstyrrelsen kom fra.

Ved hjelp av ablasjon, oppvarming og ødeleggelse av vevet i dette området, ble normal hjerterytme opprettet hos hesten.

LES OGSÅ: Hamnes vant to gull under nordisk mesterskap

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MERKER: Diamant har synlige merker etter hvor spesialistene gikk inn for hjerteoperasjonen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no