16. jul
BARNDOMSKOMPISER: I oppveksten jar Jørgen Scheie Bråthen og Ole-Mikal Fløgstad oppholdt seg mye ved sistnevntes barndomshjem like ved Hersjøen. I dag er barndomskompisene blitt svømmere i norgestoppen.
 
Barndomskompisene fra Ullensaker er begge blitt Norges beste i svømming
Jørgen Scheie Bråthen og Ole-Mikal Fløgstad har svømt seg fra Ullensaker til norgeseliten.

Publisert: 16.mai.2018 21:00
Oppdatert: 11.mai.2018 15:34

Under vårens kortbane-NM i svømming vant Jørgen Scheie Bråthen (23) gull på 50 meter bryst. Jessheim-karen hadde seks individuelle NM-gull som senior fra før, så gleden var derfor større over at Ole-Mikal Fløgstad (21) fra Mogreina vant sitt aller første da han slo raskest inn på 200 meter butterfly.

– Det hadde vært mye stang ut en periode, så den følelsen jeg hadde når jeg tok NM-gullet nå i år var utrolig deilig, sier Fløgstad.

LØFTER HVERANDRE FRAM

Som barn lekte de mye sammen ved Ole-Mikals barndomshjem, Fløgstad gård, ved Hersjøen. I dag deler de leilighet og svømmer for samme klubb i Oslo. Kompisene løfter hverandre fram, både i og utenfor bassenget.

– Vi gir hverandre tilbakemeldinger på treninger og lager god mat til hverandre. Vi prøver å heie og hjelpe hverandre med tekniske tilbakemeldinger, sier to år eldre Jørgen.

– Vi svømmer to forskjellige stilarter, men kan likevel hjelpe hverandre med teknikk. Jørgen kan godt komme til å si «nå svømte du dårlig, du må ha mer fokus på det og det». Han kan være mer ærlig i tilbakemeldingene enn det kanskje andre tør. Sånn er det motsatt veg også, sier Ole-Mikal.

Med fedre som er nære venner av hverandre har de to ullsokningene kjent hverandre helt siden Ole-Mikal ble født. Begge startet med aktiv svømming gjennom Ullensakersvømmerne. Da gutta gikk i 7. og 9. klasse begynte de å trene på samme parti, seks ganger i uka.

– Da begynte det å bli seriøst, men i svømming er det likevel ganske lite trening til å være i den alderen, sier Jørgen, som har vokst opp på Fladbyseter.

Ett år senere tok Jørgen valget om virkelig å satse på svømming. Jørgen skilte seg fort ut blant Ullensakersvømmerne, både med alder og ferdigheter. Han valgte derfor å bytte klubb til Lørenskog for å være del av en treningsgruppe med betydelig flere svømmere på sin alder, og noen å strekke seg etter.

– Det ble en del mer trening og veldig mye hardere. Jeg hadde det veldig tøft i starten der, for jeg var ikke vant til treningsmengden. Men framgangen kom ganske fort og jeg ble raskt en av de beste på min alder i Norge. Så har det bare gått en vei siden det, sier Jørgen.

TAKKER MODERKLUBBEN

Ole-Mikal tok valget om å satse omtrent samtidig som Jørgen, men som to år yngre ble han værende i moderklubben litt til.

– Jeg kunne fulgt etter, men var på et lavere nivå enn hva Jørgen var. Jeg ble i Ullensakersvømmerne i to år til, og hadde kjempeframgang hvor jeg kvalifiserte meg inn på juniorlandslaget, sier han.

Ole-Mikal valgte å satse rundt samme tid som ungareren Istvan Besenyi ble ansatt som trener for Ullensakersvømmerne. Ole-Mikal føler han fikk stort utbytte av denne profesjonaliseringen.

– Jeg hadde kjempebra oppfølging av Istvan og har mye å takke ham for, sier Ole-Mikal.

Etter tre-fire år fra hverandre ble kompisene gjenforent i Skjetten. I dag er begge del av Lambertseter svømmeklubb. Jørgen studerer til ingeniør på Ås mens Ole-Mikal går administrasjon og ledelse ved OsloMet. Dermed ble en av landets beste svømmeklubber et naturlig valg for begge. Det siste året har kompisene delt en leilighet like ved svømmehallen.

– Det ville vært vanskelig å bo sammen med noen andre som ikke har samme treningshverdagen som vi har, sier Ole-Mikal.

– Man kan nesten ikke bo med mennesker som ikke svømmer, for vi har en litt annen døgnrytme enn andre, legger Jørgen til.

Den dagen EUB treffer gutta har Ole-Mikal vært oppe siden klokken 04.40. Morgentreninger, som et tillegg til ettermiddagsøktene, har vært hverdagen i lang tid.

– Det er et mirakel hvor bra det gikk på videregående, sier Jørgen og smiler.

– Man var mye trøtt, men lærerne var veldig ålreite. De forsto situasjonen og skjønte at vi prøvde å gjøre vårt beste både på svømming og skole. Jessheim videregående var veldig flinke til å tilrettelegge for oss, selv om vi egentlig ikke hadde noen rettigheter til det, utdyper han.

Doble treningsøkter flere ganger i uka har blitt en rutine. Likevel kjenner de noen ganger på det å skulle være i det kalde vannet innen klokken er seks.

– Da har man hatt oppvarming på land fra 05.25. Det er tre ganger i uka, og på torsdager har vi en senere morgentrening som begynner klokka 7. Da kan vi sove lenge, sier vi, smiler Jørgen.

Nå som de er inne i en periode med mye mengdetrening blir det rundt 25 timer svømming i uka. I tillegg kommer basistrening og tøying. Da gutta treffer EUB hadde Ole-Mikal bokført totalt syv timer trening dagen i forvegen. Fordelt på basis, styrke, svømming og løping.

– Det blir noen timer ja. Det er hardt, men det er gøy når man får betalt, sier han.

– Alt handler om den mestringsfølelsen man får. Det handler om de drømmene man har, samtidig så har man det gøy på trening, legger Jørgen til.

MINNER FOR LIVET

Noen drømmer er allerede realisert. Høydepunktet i Ole-Mikals karriere er deltakelsen i European games 2015.

– Å kvalifisere meg dit for Norge var utrolig gøy. Selv om ikke resultatene der var så veldig bra så var det stort å oppleve et slags OL. Det er et minne jeg tar med meg resten av livet, sier Ole-Mikal.

Han slet mye med sykdom i fjor. Jørgen har hatt problemer med det samme denne sesongen. Derfor var NM-gullene en kjærkommen opptur også for Jørgen som er mer vant til medaljefangst fra før av. Jørgen har imidlertid sine kuleste opplevelser fra enda større mesterskap.

– Det var veldig gøy å være med i EM for to år siden. Så hadde jeg en veldig bra sesong i fjor hvor jeg tok et ganske bra steg og var like bak VM-kravet. Det var veldig gøy å begynne å prestere på det nivået og se verdenseliten nå er veldig nærme, sier Jørgen, som måtte stå over forrige EM på grunn av sykdom.

I svømmemiljøet er det OL som gjelder aller mest. Lekene henger langt høyere enn VM og EM, selv om også det er store begivenheter.

– Denne sommeren er målet å ta et steg mot OL-kravene. Så er målet å være med å prege internasjonale mesterskap så fort som mulig. Mine personlige rekorder på 50 meter bryst, min beste øvelse, holder i hvert fall til semier i EM. Det er veldig motiverende å se at det ikke er så lang vei for å komme seg videre til finaler, sier Jørgen.

Ole-Mikal øyner muligheten til å følge kameraten sin videre, helt inn i det internasjonale selskap.

– Per dags dato er Jørgen på et høyere nivå enn meg. Det er langt fram, men det er mulig å ta de stegene for min del. Om de kommer nå i sommer vet jeg ikke, men neste sesong kan bli veldig bra. Jeg føler det kan være mulig å nærme meg EM- og VM-krav, så er det ellers bare å ta det som det kommer og ha det gøy, sier Ole-Mikal.

SE BILDENE: Tinestafetten på Jessheim

LES OGSÅ: Fire ullsokninger drømmer om å få bli med til innebandy-VM

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STØTTER HVERANDRE: Jørgen Scheie Bråthen (t.h.) og Ole-Mikal Fløgstad hjelper hverandre til å ta stadig nye steg som svømmere.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no