20. okt
NATURSNØ: Nordåsenrennet var forrige sesong det eneste av rennene i Oslo og Akershus som gikk på natursnø. Dette bildet er fra 2016-utgaven.
 
Unike Nordåsen: Det eneste stedet med renn på natursnø
Forrige sesong gikk kun ett eneste av rennene i Oslo og Akershus skikretser på natursnø. Det var på Nordåsen.

Publisert: 14.des.2017 21:00
Oppdatert: 14.des.2017 21:27

Kun ett av de offisielle langrennene i regi av skikretsene i Oslo og Akershus gikk på natursnø forrige sesong. Det var Nordåsenrennet i Nannestad. Det er NRK som melder dette etter en gjennomgang med kretsene. Styreleder i Bjerke IL Ski, Kjartan Roland, er også rennleder for Nordåsenrennet.

– SPENTE

– For vår del er det veldig godt å kunne skilte med at vi har snøsikre forhold. Og det har vi heldigvis hatt til nå. Men for hvert år er vi spente på om det skal løse seg, sier Roland til EUB.

For sportens del synes han det er synd at natursnøen uteblir.

– Det er jo synd at det ikke lenger er nok snø rundt omkring, slik at det blir mange avlysninger. Men nye snøproduksjonsanlegg kan gjøre det mer stabilt, sier Roland.

Forrige Nordåsenrennet ble gjennomført 26. mars. På samme sted arrangeres også årlige skiskytterrenn og turrenn som Hodelyktrennet. Alt på natursnø. Nordåsenrennet, som har vært arrangert i over ti år, har aldri blitt avlyst.

– De to-tre siste årene har det vært lite snø fram til januar, men så den kommet slik at det akkurat har holdt. Så har det vært veldig bra til april når sesongen for skirenn har vært ferdig. Men vi er spente, og håper det går i år også. På Nordåsenrennet i fjor var det mange varmegrader den dagen, vi måtte drenere overvann på stadion, så det var helt på «hekta», sier Roland.

VURDERER SNØPRODUKSJON

Selv om de har mer natursnø enn andre ser Bjerke IL på mulighetene for å etablere snøproduksjonsanlegg ved Nordåsen.

– Så usikre som vinterne har vært så har det akkurat vært nok snø. Om vi ikke nødvendigvis skal produsere 30–40 cm som andre kanskje er avhengige av så kan litt kunstsnø i tillegg til natursnøen gjøre så vi kan sikre forholdene litt tidligere, sier Roland, og understreker at prosjekteringen er helt i innledningsfasen.

Det neste Nordåsenrennet arrangeres 18. mars. Med rundt 700 deltakere sist gang er de også spente på logistikken da man blant annet har parkeringsplasser i myrområder. Nå er forholdene utbedret for alle som bruker området også ellers i sesongen.

– Bjerke Almenning har gjort en veldig god jobb med å utbedre siste delen av vegen rundt der, og utbedret kapasiteten på grustaket der oppe. At man kan kjøre opp kan være med på å forlenge sesongen, sier Roland.

DROPPER Å MELDE OPP

Snømangel førte til at det tradisjonsrike Åsenrennet ble avlyst i 2013, 2014 og 2015. Derfor ble det tidlig besluttet av Åsen IL-ledelsen å ikke engang søke om å arrangere denne 2. juledagstradisjonen i fjor. Grunnen er at det er mye arbeid og innsats som må legges ned for noe som senere viser seg å ikke blir noe av. Samtidig ble det bestemt å ikke melde opp flere Åsenrenn før de har fått storskala snøproduksjonsanlegg ved Røtterudmoen.

I stedet har de i år som i fjor valgt å sette opp et norgescuprenn som går senere på året. Åsen IL investerte tidligere i vinter i en snøkanon som bidrar til å sikre grunnleggende treningsforhold, men for å utvikle dette tilbudet, samt arrangere flere konkurranser, jobber klubben videre med planer for å etablere et større snøproduksjonsanlegg.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SPENT: Kjartan Roland fra Bjerke IL Ski er fornøyd med å kunne tilby renn på natursnø, men sier de ofte har vært usikre på om det går. Arkivfoto: Anton Granhus
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no