19. jul
GODE MINNER: Per Otto Flesvik, Bjarne Lilleengen og Per Fagerli gleder seg stort over minnene.
 
I dag er det 100 år siden faren tråkket til med Norgesrekord
1.26.21. Det var Norgesrekorden Jørgen Lilleengen satte på 50 kilometer sykkel. I dag blir det jubileumsmarkering i Feiring.

Publisert: 01.jul.2017 15:00
Oppdatert: 30.jun.2017 13:03

I dag er det nemlig på dagen hundre år siden Jørgen Lilleengen – faren til Bjarne Lilleengen – tråkket inn til den imponerende Norgesrekorden.

– Far satte Norgesrekorden på det første nasjonale Norgesrittet på 50 kilometer 1. juli i 1917. Tiden var på 1.26.21, og sto i hele 13 år, sier Bjarne Lilleengen i dag.

Han har passert 90 år, men er fortsatt imponerende sprek. Vi sitter sammen rundt bordet i eneboligen hans i Feiring. Det er mye historie samlet i rommet denne dagen. Der sitter nemlig også Per Fagerli og Per Otto Flesvik – to levende legender i Feiring Idrettslags historie.

– Det er mange som har vært flinke, men vi har aldri hatt noen som har vært bedre til å sykle enn Jørgen Lilleengen og broren Peder. De var råsterke og står med gullskrift i idrettslagets historie, sier Per Otto Flesvik. Kaffe, smultringer, småkaker og sjokolade står på menyen. Og historiesnakk. På bordet ligger to medaljonger. Som et bilde på de fantastiske idrettsprestasjonene de to brødrene leverte. Bjarne Lilleengen har for lengst donert dem til idrettslaget, og til daglig ligger de til fri beskuelse i et fint premieskap i Coop-butikken i Feiring.

To Norgesrekorder

Jørgen Lilleengen nøyde seg ikke bare med Norgesrekorden i 1917. Året etter – 8. september – satte han også rekord på 30 kilometer. Denne lød på 53.11. For å sette det litt i perspektiv: I dag – 100 år senere – er gjeldende Norgesrekorder henholdsvis 58.21 og 36.02. Begge innehas av Reidar Borgersen. Det har skjedd litt i sykkelverdenen siden.

– Det er imponerende å tenke på. Tidene Jørgen syklet på er det bare å bøye seg i støvet av. Spesielt med tanke på utviklingen som har skjedd, både på veiene og utstyrsfronten, sier Per Fagerli.

– Han kom fra nord i Feiring, men fikk ikke lov til å være med på rittene i midtbygda. Årsaken var helt enkelt at han syklet for fort. Han far hadde syklet en del og var antakelig i bra form. Dermed fikk han med seg Karl og Paul Ekornholmen og startet Feiring Velocipedclub i 1917, sier Bjarne Lilleengen.

Brødrene Jørgen og Peder er for lengst gått bort, men de gode historiene lever videre. Ikke minst takket være Bjarne selv. Den fyldige premiesamlingen på nærbutikken har i første rekke han og Per Otto Flesvik æren for. Det var Per Otto som tok initiativet til å få samlet alt i en monter.

– De lå lagret i esker på Fløygir. Det synes jeg ikke var noen god idé. Langt fra alle i Feiring er klar over hvor sterke prestasjonene til disse guttene var på den tiden. Derfor er dette viktig for å videreformidle historien. Det er også et fint samlingssted på butikken, der vi kan snakke om gamle dager, smiler Per Otto Flesvik.

Trente om nettene

Selve premieutdelingen etter rekordløpet i 1917 måtte gjennomføres i Vestheim på Minnesund.

– Fløygir var ikke bygd enda, og kommunelokalet var for lite, sier Bjarne, som er blitt fortalt historiene. Faren drev gårdsbruk for fullt.

– Han trente om natta, for ikke å irritere naboene, humrer Bjarne.

– Hvordan skal du markere at det er 100 år siden faren din satte den fantastiske rekorden?

– Idrettslaget har snakket om at de skal ha en tilstelning for dette utpå høsten. Det blir nok en liten markering her hjemme lørdag, sier Bjarne Lilleengen.

– Rittet han satte rekorden i, forløperen til det vi i dag kaller Feiringrittet, går av stabelen for 100. gang i høst. Hovedstyret i Feiring IL har jobbet med å ha en festivitas i tilknytning til det. Det blir i slutten av august og begynnelsen av september en gang, sier Per Otto Flesvik.

– Hvor stor sensasjon var det at en gutt fra Feiring satte en så sterk Norgesrekord?

– Det var en kjempesensasjon. Han kom fra så fattigslige kår, og bodde i et så dårlig hus at de kunne se revespor på kjøkkenet i snøen som hadde drevet inn i løpet av nettene, sier Bjarne Lilleengen.

Avstander var ikke noe å snakke om den gangen. Tog og Skibladner var naturligvis framkomstmidler, men hest – og ikke minst sykling eller gåing – var helt vanlig og gjerne over store avstander. Det gjorde sitt til at brødrene Jørgen og Peder leverte sine rekordresultater.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
REKORDTIDEN: Det var fine premier for Norgesrekord på 50 kilometer. Både navn og tid er inngravert.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no