20. nov
 
Jessheimjente spiller bridge på høyt internasjonalt nivå
Hjemme på Jessheim tror medelever at hun driver med yatzy, og 15-åringen må reise langt for å finne jevnaldrende å spille med. Bridgespiller Kaja Brekke hevder seg likevel i inn- og utland, også mot eldre motstandere.

Publisert: 30.aug.2018 20:30
Oppdatert: 29.aug.2018 14:45

– Det er ingen av dem jeg går med på skolen som kan bridge. Mange tror det ligner på poker, og det var noen som trodde det var yatzy, sier Kaja Brekke og smiler.

Hun er på U16-landslaget i bridge som tidligere i måneden tok seg helt til kvartfinalen av ungdoms-VM i Kina. Selv om det ikke alltid er like enkelt å forklare kortspillet for jevnaldrende hjemme på Jessheim, ligger det mye prestisje i å komme langt i konkurranse med de beste unge spillerne fra verden rundt.

– VELDIG SPENNENDE

– Det var veldig spennende, for jeg hadde aldri opplevd noen sånt før. Det er alltid gøy å spille, men der følte man også at det var litt viktig fordi man spilte for Norge. Men det var fortsatt artig, sier Kaja.

I oppladningen vant 15-åringen bronsemedalje i norgesmesterskapet for juniorpar, en klasse for spillere som er så mye som ti år eldre enn henne. EUB treffer Jessheim-jenta på spillkveld i Frogner bridgeklubb ved det lokale grendehuset. Rundt bordene er Kaja den eneste spilleren som ikke er voksen.

– Det hadde jo vært gøy å ha noen på min egen alder her og. Det er litt kjipt at det ikke er det, men jeg har jo andre bridgevenner rundt om i landet. Jeg møter ikke dem like ofte, kanskje tre-fire ganger i året, så jeg kunne jo ønske det var flere unge i nærheten som holdt på med det samme. Men det går helt fint, sier Kaja.

Med bridgeinteresserte foreldre var det gjennom en rekrutteringsleir i Fredrikstad at Kaja fikk øynene opp for kortspillet som niåring.

– Det var annerledes enn alt annet jeg drev med. Først ville jeg fortsette for å treffe alle jeg ble kjent med, så er det først etter hvert at jeg har blitt mer ivrig, sier Kaja.

TRAPPER OPP

Det siste året har hun spilt mest på Frogner. I tillegg er hun med på flere landslagssamlinger i løpet av året, samt en del spilling over nett. Framover skal hun også trene i TopBridge i Oslo, landets sterkeste klubb, samt delta på seriemesterskapet og andre helgeturneringer lokalt og rundt om i landet. Målet er å sikre en plass på U21-laget eller U26-jenter når hun fra nyttår blir for gammel for U16-klassen.

– Det hadde vært gøy å komme på et annet landslagslag, men det blir skikkelig tøft. Jeg skal uansett trene så mye at jeg kanskje kan komme inn senere, sier hun.

AKTIV I ULL/KISA

Kaja kombinerer bridgespillingen med å være aktiv i Ull/Kisa friidrett.

– Jeg driver med distanseløping, men ikke så veldig seriøst. Jeg er med på treninger og noen konkurranser her og der. Det er også sosialt, sier Kaja.  

Hun sier at en god bridgespiller må ha gode evner til å fokusere, samt et sterkt konkurranseinstinkt. Kajas trener, Kristian Ellingsen, mener bridgespillere får stort utbytte av å holde seg i bra fysisk form utenfor alle timene ved bordet, all den tid det kan bli avgjørende å være skjerpet i timevis under turneringer.

– Jeg tror også at jeg hadde blitt lei bridge hvis jeg kun drev med det, og ingenting annet, sier Kaja.

SER STOR FRAMGANG

Landslagssjef Kristian Ellingsen har lagt merke til at Kaja viser stadig større utvikling

– Utviklingen har vært særlig bra det siste året. Jeg har hatt inntrykk av at Kaja alltid har vært interessert, men kanskje enda mer det siste året. Da har vi også sett en klar progresjon, så det er veldig bra, sier Kristian Ellingsen.

Landslagssjefen er også med og arrangerer sommerleirene som i sin tid introduserte Kaja for kortspillet. Han sier rekrutteringen på nasjonalt plan har fått et løft.

– Det har vært en oppsving de siste årene. Vi har rundt 70 deltakere på sommerleirene hvert år, så det er en god del spillere i aldersgruppa ti til 16 år, sier Ellingsen.

Han sier det må legges ned mye innsats for å nå bridgetoppen.

– Det er litt individuelt, men helt klart en fordel å bruke en god del timer i uka. En klubbkveld som dette tar gjerne fire timer, så det er litt tidkrevende, sier han.

LES OGSÅ: Åpent NM i løping med hunder på Dal

LES OGSÅ: Ladet opp i Nordbytjernet før svømmebragd

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no