23. jul
DRAHJELP: Mellom sesongene bruker Jørgen Gundersen tiden hjemme på Jessheim til å blant annet hjelpe kameraten Kristian Grue med å holde farten oppe på en 3000 meter.
 
Triatlet Jørgen Gundersen har satt fart på karrieren
I år var han for første gang skadefri over tid. Det ga resultater. Etter gjennombruddet kan Jørgen Gundersen knapt vente med å komme i gang med en hel sesong.

Publisert: 26.okt.2017 21:00
Oppdatert: 26.okt.2017 15:04

Triatlet Jørgen Gundersen har aldri hatt en sesong uten større skadeopphold. Starten av 2017-sesongen ble intet unntak, men selv om forberedelsene dermed ikke var optimale ble andre halvdel av sesongen en stor opptur. Skadefri og med etterlengtet kontinuitet gjorde han sine beste konkurranser noensinne.

– SYKT GØY

– Det er først den siste halvdelen av denne sesongen jeg har kunnet forberede meg og kjøre konkurranser på riktig måte, og da bare skøyt jeg i været. Det er sykt gøy, sier Gundersen til EUB.

Kongepokalen han vant skapte mest blest hjemme i Norge, men selv anser han 18.-plassen i World Thriatlon Series i Stockholm som den største prestasjonen. Der var alle de beste i verden på startstreken, på den olympiske distansen som anses å være den tøffeste.

– Det er veldig deilig at jeg begynner å vise for meg selv og andre at jeg virkelig kan dette. Men jeg har egentlig alltid hatt god selvtillit og en indre driv til å forsette arbeidet gjennom de to-tre årene i starten hvor det ikke gikk som jeg håpet. Men det gjelder å få det ut i konkurranser, så nå gjelder det å få gjort flere slike solide løp, sier Gundersen.

For mange andre er ikke ti ukers kontinuerlig løpetrening spesielt mye. For Jørgen Gundersen er dette den lengste perioden han har hatt uten avbrekk. Det har vært perioder der han har lurt på om kroppen hans tåler all løpingen som må til for å drive triatlon i verdenstoppen. Den siste tidens måneder med kontinuitet har vært en viktig bekreftelse.

– DET SKREMTE MEG

– Jeg har lurt litt på om jeg ikke tåler løpinga og om beina mine ikke er bygd for dette. Det skremte meg litt i starten, de to-tre første årene da jeg fikk mye skader, men nå har det virkelig løsnet, sier Gundersen.

Helt fri for smårusk er han imidlertid ikke. Gundersen har nå hatt et par ukers «offseason», men holder seg i gang ettersom han i november skal gjøre et mindre inngrep i hælen, en liten skade han har holdt i sjakk, og som vil gi ham et par ukers hvile før oppkjøringen mot ny sesong for alvor begynner. Under helgens Hytteplanmila satte han ny pers på 10.000 meter, i «offseason».

– Det som har skjedd i det siste er kjempemotiverende for neste sesong, så det tok ikke mange dagene med fri før jeg var ivrig på å begynne igjen, sier Gundersen, vel vitende om at treningsiveren må tøyles for ikke å risikere nye skadesmeller.

– Men jeg har fått erfaring og kjenner kroppen min på en helt annen måte enn før. Det gjelder å være knallhard med disiplinen både når jeg «gunner» på, og når jeg tar det litt ned. Den balansen føler jeg at jeg har fått til i det siste, og er noe jeg har tenkt å fortsette med mot neste sesong, sier han.

TOPP TI I VERDEN

Under karrierens høydepunkt i Stockholm droppet han persen sin med over halvannet minutt. Neste år er målet å bygge såpass mye videre på framgangen at han kan gjøre det samme igjen.

– Jeg tror det er mulig, og da har jeg nesten spist inn forspranget til topp 10 i verden. Det er faktisk dit jeg satser til neste år, sier Gundersen.

Han sikter til enkeltløp mot eliten. Deretter kommer jobben med å gå fra to-tre toppløp til å løpe stabilt i toppen gjennom hele sesongen. Kvalifiseringen til Tokyo-OL i 2020 begynner allerede i mai 2018 og varer i to år. Der deltakelse i Rio-OL var og forble en drøm, er de neste lekene langt nærmere for landslagsutøveren.

– Før har det vært et håp å komme til OL, men nå har jeg virkelig troen på at jeg kan klare det. Jeg kjente denne sesongen at det ikke bare er et håp, men noe jeg kan gå ordentlig inn for og som virkelig er realistisk uten at jeg er avhengig av flaks. Gjennom 2018 håper jeg å være såpass oppe i toppen at det ikke er noe spørsmål når vi kommer inn i 2020, sier Gundersen.

SIKTER MOT HELE SESONGER

Han gleder seg nå over at andre halvdel av sesongen ble skadefri. Målet om å få fullstendige sesonger i kroppen, og se hva det kan føre til av resultater, er hva som motiverer han til å satse for fullt på en idrett som krever enormt med trening innen svømming, sykling og løping.

– Jeg føler jeg har fått på plass en del ting nå. Jeg skal i hvert fall ikke gi meg før jeg har hatt flere hele og gode sesonger uten skader. Det er det som har drevet meg videre, og i 2018 så skjer det, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Sondre (17) fra Kløfta kan bli plukket opp av NHL-klubber

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no