27. jun
TOPP. Silje Ekroll Jahren imponerte voldsomt i verdenscup-avslutningen.
 
Kan ikke være for mye i Norge
JESSHEIM. Silje Ekroll Jahren har de siste årene bodd i Sveits.

Publisert: 06.okt.2015 14:44
Oppdatert: 27.jan.2017 13:31

Selv om kommende VM er i Strömstad neste sommer, kan det ikke bli for mange dager i fedrelandet. I sist VM sprang hun kun individuell sprint. Hun vil også være med i skogen individuelt og springe stafett i Strömstad. Som følge av det var det viktig å viste at skogsferdighetene er særs gode, som hun gjorde siste helg. Silje vil helst løpe langdistansen i skogen.
- Men jeg løper gjerne også mellom om jeg blir tatt ut til den.
I VM-terrenget som ikke er så ulikt skogene på Romerike, er det mykere bunn og mer undervegetasjon enn det er i Siljes bostedsland hvor hun med 60 prosent av fulltid har igjen tre års doktorgradsarbeid.

DOBBEL SKATT

- Nå blir det valfarting til Nordkisa for å ha topp nordisk løpssteg til VM?
- Nei, ler Silje. - Jeg kan ikke være over 61 dager i Norge i løpet av ett år. Da blir jeg skattet i så vel Norge som Sveits, og det har jeg ikke råd til.
- Men du vil oppsøke nordisk skogbunn?
- Ja, det blir nok mye trening i Sverige, sier hun.
Hun er også med i Göteborg-klubben Sävedalen og regner med at det med klubbens hjelp kan bli muligheter for mange samlinger i VM-likt terreng

Alene og ikke alene

Silje mistet landslagsplassen etter det første av de to skadeårene. Nå gjør resultatene henne igjen aktuell for en plass blant de beste.
- Gjennom en landslagsplass blir det mange samlinger som er en fordel økonomisk, men jeg skal også kunne fortsette på egen hånd. På veien tilbake tror jeg det egentlig har vært en fordel å stå utenfor landslag. Jeg har i større grad kunne gjøre hva som passer meg best.
Om 27-åringen er utenfor lag, blir det mange økter med andre utøvere på et høyt internasjonalt nivå. I bostedsbyen er det et nasjonalt treningssenter for orientering og mange tøffe økter blir sammen med sveitsere på topp internasjonalt nivå.
- Disse øktene er gode for meg, påpeker
LES OGSÅ: Tidenes beste av Jahren

Internasjonal medaljedrøm

Silje har fått nye bekreftelser på at alenegangen uten sykdom og skader har gitt stor framgang. Ullsokningen ser nye muligheter som orienteringsløper.
For tre år siden ble Silje bronsemedaljør på stafetten under VM - og nummer ti på sprinten. Rett i forkant ble det en sjuendeplass i et verdenscupløp i sprint. Senere samme år ble hun nummer ti på et verdenscupløp i skogsorientering.
Det var i ferd med å ta av. I hvert fall så det ganske så lovende ut. Hun kom på gruppa for landets beste utøvere, men så startet to marerittår. Det var skader og sykdom, sykdom og skader.
- Jeg hadde nok litt uflaks med at jeg ble syk og fikk også feil råd i forbindelse med en fotskade. Det ble sagt at jeg kunne fortsette å løpe. Et halvt år senere ble det slått fast at jeg burde ha hatt en løpspause.

NY SUKSESS

Denne sesongen har Silje vært tilbake av de fremste. I VM var hun landets beste, på tiendeplass. Sist helg ble hun nummer seks på et langdistanseløp i verdenscupen, og resultatet ble oppnådd med en del feil. Topp var innen rekkevidde.
- Jeg er veldig glad over å klare noe slikt. Samtidig vet jeg at fem av de fremste ikke deltok. Men dette er motivasjonen for vinteren og viser at jeg kan mer enn sprint, sier hun.
Så høyt har Jahren aldri vært tidligere noen gang.
- Nivået? Jeg er tilbake der jeg var for tre år siden.
- Ikke bedre?
- Nei, ikke ennå, men det siste året har jeg kunnet trene sammenhengende uten skader og opphold. Jeg har sett hvor stor framgang det har gitt. Det er dette jeg vil fortsette med.
- Hva gjør du for å unngå nye problemer?
- Jeg trener forebyggende og lytter til kroppen.

KLART MÅL

Ambisjonene kan med solid forankring settes høyt.
- Målet er topp seks på VM i Strömstad. Drømmen er ei medalje. For å nå opp må nivået heves.
- På sprinten i VM var jeg ett minutt bak vinneren. Jeg må bli fysisk sterkere, påpeker hun.
På sprintstafetten i den siste verdenscuprunden var Silje nest raskest av alle på Norges lag som ble nummer ti. På mellomdistansen var hun sliten fra konkurransen dagen før og ble nummer 26.
- En plass blant de ti beste kunne ha vært mulig med en god prestasjon, påpeker Silje Ekroll Jahren.
LES OGSÅ: Tidenes beste prestasjon

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no