19. nov
OPPLADNING: Håkon Syrrist svømte lengder i Nordbytjernet før han tok norgesmestertittelen i Oslo.
 
Fant vinnerformen i Nordbytjernet før historisk svømmebragd i havet
Håkon Syrrist er tidenes første juniornorgesmester i svømming i åpent vann.

Publisert: 26.aug.2018 06:00
Oppdatert: 24.aug.2018 09:00

Forrige helg ble historiens første norgesmesterskap i open water-svømming arrangert på Sørenga sjøbad i Oslo. I praksis er dette svømmekonkurranse i havet i stedet for i basseng. 18-årige Håkon Syrrist fra Ullensakersvømmerne tilbakela de fem kilometerne raskest av alle juniorer, og sikret seg med den klassens aller første norgesmestertittel.

– EN KUL TITTEL

– Det er jo sykt kult. Jeg har jobbet mye for dette og norgesmester er jo en kul tittel, sier Håkon til EUB.

Tiden 1:03:28 holdt også til bronse i seniorklassen. Håkon ble kun slått av Norges suverent beste bassengsvømmer Henrik Christiansen, og Knut Ivan Rasmussen som er en adskillig mer erfaren og merittert open water-svømmer.

– Det var veldig kult at jeg var i nærheten av Knut Ivan, men Henrik er det så klart vanskelig å gjøre noe med, sier bronsevinneren.

Det var voldsom vind, mye bølger, og lav temperatur i vannet. Noe helt annet enn hva Håkon er vant til fra alle lengdene i basseng.

– På slutten av konkurransen da jeg skulle prøve å øke farten, så kjente jeg plutselig ikke beina mine, forteller han.

Det er først de siste par årene at Håkon har drevet med open water-svømming, men da først og fremst for moro skyld og som variasjon i treninga.

– Det blir jo mye 25-meterbasseng, fram og tilbake. Og treneren mente jeg kan gjøre det bra i open water, fordi vendinger ikke er min sterkeste side. Det har man ikke i open water, der er det bare å svømme. Vi tenkte det kunne passe meg bra, og det gjorde det jo tydeligvis, sier Håkon.

EKSOTISK OPPVEKST

Håkon kommer opprinnelig fra Maura. Etter at familien bodde i Qatar fra han var fire til åtte år, i forbindelse med farens arbeid som pilot, har han siden vokst opp på Jessheim. Om det ikke er all verden til sjø å oppdrive der fikk han likevel gjort NM-oppladningen på hjemmebane.

– Jeg fikk brukt Jessheim. Uka i forvegen var jeg 2–3 ganger her i Nordbytjernet og svømte lengder på tvers for å få litt open water, og ikke bare basseng. Jeg hadde ikke våtdrakt så det ble litt kjølig etter hvert, men så fikk jeg lånt en av Jørgen Gundersen slik at det ble overkommelig, sier Håkon.

Under årene i Midtøsten var unge Håkon såpass glad i bading at foreldrene mente det kunne være en god idé at han testet organisert svømming da familien flyttet til Jessheim. Siden har han vært del av Ullensakersvømmerne.

– Jeg trives veldig bra og alle kjenner hverandre veldig godt. Jeg har vært der i ti år hvor miljøet har endret seg fra jeg var yngst til at jeg nå er den eldste.

Han ser både fordeler og ulemper ved å ha klatret stigen hele vegen opp i moderklubben.

– Du blir en rollefigur for de yngre, men når du trener så mye som jeg gjør nå så er det viktig å ha noen som pusher deg på trening. Det er kanskje litt av utfordringen i Ullensaker nå, men det er et par unggutter som pusher litt. Vi er uansett som en familie etter å ha hatt samme treneren i åtte år, sier Håkon, som gir trener Istvan Besenyi mye av æren for at han lykkes i vannet.

Etter NM-suksessen vurderer de nå om Håkon skal se til utlandet for konkurranser og større utfordringer innen open water-svømming. Enn så lenge er det basseng og favorittdistansen 400IM som er satsingsområdet. Første delmål er kortbane-NM i november.

– Jeg vil se om jeg kan klatre fra en 4. plass til 3. plass der. Det ble litt stang ut på langbane-NM i sommer. Da ble det 4. plass for fjerde gang på rad. Sånn sett passet det jo bra med en 1. plass nå, slik at man får litt resultater også, sier den nybakte norgesmesteren.

FAKTA

  • Håkon Syrrist.
  • 18 år.
  • Kommer opprinnelig fra Maura i Nannestad.
  • Bor på Jessheim.
  • Aktiv i klubben Ullensakersvømmerne.
  • Ble nylig kåret til tidenes første juniornorgesmester i open water-svømming.

LES OGSÅ: Gundersen flytter fra Jessheim til triatlonby

LES OGSÅ: Barndomskompisene fra Ullensaker er begge blitt Norges beste i svømming

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no