21. jul
HJEMME: Skihopper Lars Brodshaug Berger ved Lysakerbakken hjemme i Eidsvoll. Foto: Thomas Hansen
 
Bærer stolte tradisjoner videre på egen hånd: Lars Brodshaug Berger er eneste elitehopper fra Øvre Romerike
Han vokste opp kun et skisvev unna Lysakerbakken. – Det virker skumlere å hoppe her enn i Vikersund, sier Lars Brodshaug Berger om bakken han fort vokste ut av.

Publisert: 21.des.2017 06:00
Oppdatert: 20.des.2017 14:43

Lars Brodshaug Berger har blitt såpass rutinert at han gjerne setter utfor skiflygingsbakken i Vikersund uten å føle stress. Det er bare artig å sveve flere hundre meter. Hjemme i Lysakerbakken, der den største bakken ikke er større enn 27 meter, får han likevel en helt annen følelse på toppen.

– Det virker skumlere å hoppe her enn i Vikersund. Det er så langt ovarenn og kort unnarenn. Det er ikke så mye lengre ovarenn i de større bakkene, det er bare lengre unnarenn. Jeg tror det er den proporsjonaliteten som gjør at det ser litt røffere ut, sier han.

VOKSTE FORT UT AV BAKKEN

Det er rundt ti år siden sist, men Lars har hoppet her mange ganger. Med barndomshjemmet kun noen hundre meter unna hender det at han fortsatt legger spaserturene sine innom anlegget hvor han tok sine aller første svev.

– Det var her det begynte. Det var lett å komme seg hit når man bor såpass kort veg unna. Da prøvde jeg litt, så litt mer neste dag, og sånn fortsatte det. Jeg tror jeg var syv år, forteller han.

I starten kjørte Lars over kulen på de minste bakkene. Med mestringsfølelsen ble det stadig artigere.

– Jeg grodde fort ut av de minste bakkene her. Da var det denne 27-meteren som var neste steg. Jeg holdt på her litt før denne ble for liten også, minnes han.

Lars fyller 23 år på tampen av inneværende sesong. Valget om å virkelig satse på skihopping ble tatt da han begynte på toppidrettsgymnaset NTG i Lillehammer. Der har han bodd siden 2011.

– LITT TRIST

Lars hopper i eliteklassen av norgescupen. Opp gjennom historien har Gardermo-regionen hatt flere hoppere på verdenscupnivå. Selv om flere er på veg opp i lavere klasser av norgescupen er Lars nå eneste lokale i eliteklassen.

– Det er jo litt trist. Jeg har ikke sett på rekrutteringstall men jeg har en følelse av at det går nedover over hele fjøla. Det faller fra folk fra Trøndelag som også har stolte tradisjoner, ja egentlig overalt. Det er ikke optimalt, men vi har nå en oppi der da, sier han og smiler.

Han har laggull med Akershus som junior og en 16. plass i COC-renn, nivået under verdenscup å se tilbake på. På nyåret håper han å stabilisere seg på COC-nivå.

– Sesongstarten har ikke vært helt perfekt, men nå er nivået såpass høyt at det ikke skal så mye til før du er helt der oppe, og så skal det ikke så mye til før du er helt utafor heller. Når du først treffer i toppen av norgescupen så vet du at det holder ute også, sier han.

Lars hadde et hårete mål om å komme til OL, men drømmen er lagt vekk for nå ettersom toppresultatene har uteblitt i innledningen. Raw Air i mars er et annet stort mål som han fortsatt anser som realistisk. Går utviklingen slik Lars vil er det ikke så altfor lenge til Øvre Romerike igjen er representert i verdenscupen.

– Målet er å komme seg inn på A-laget etter hvert og suse rundt på verdenscup. Jeg holder ikke på med dette for å fare rundt i Norge på norgescup. Det er toppen som er målet, sier han.

 
TRENING: Som 12-åring lærte Lars Brodshaug Berger mye av Atle Pedersen Rønsen under ei treningsøkt på skistua på Eidsvoll Verk. Arkivfoto: Bjørn Inge Rødfoss
AKTIV: Lars Brodshaug Berger la tidlig planer for å sveve lang i bakken. Arkivfoto: Bjørn Inge Rødfoss
RUTINERT: Lars Brodshaug Berger er vant til å hoppe i store bakker. Her svever han i Holmenkollen. Arkivfoto: Tom Erik Paulsen
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no