20. apr
 
Johan Høgseth er 73 år og har ingen planer om å sette ned tempoet
Johan Høgseth er lynrask med saks, kjeft og på sykkelen.

Publisert: 01.jan.2018 12:00
Oppdatert: 29.des.2017 15:35

Det går i «hundre» med Johan Høgseth – uansett om han håndterer frisørsaksa og lar skravla gå eller om han er ute på terrengsykkelen. Han er 73 år og har ingen planer om å sette ned tempoet.

TURTALLET PÅ TOPP

Det er ingenting som skjer i tilnærmet normalt tempo med Johan. Uansett hva eidsvollingen driver med, så er «turtallet» oppe på et nivå som få andre er i stand til å matche. Takta på saksa er ikke målt, men det går kjapt unna når han setter i gang og det uten at øreflipper forsvinner. Alle som kjenner Johan vet at det er umulig å sitte i frisørstolen uten å bli dratt inn i en samtale. Han snakker fort og mye og om alt mulig, uten at det blir påtrengende eller ubehagelig. Han er seg sjøl – i ett og alt.

Det er frisør han er og har alltid vært.

– Jeg startet på slutten av -50-tallet som såpegutt hos Marin Andersen. Etter det har jeg ikke gjort annet, smiler Johan.

NM-tittel med motocross

Det var motocross han startet med. Rundt 17-årsalderen ble han med i NMK Eidsvoll, først med kjøring på Aur og deretter på Hellerstad. Han ga seg ikke med cross før han var nærmere 30 år.

– Det var ei fin tid. Motocross er en flott idrett og jeg opplevde mye i de årene der, hvor jeg farta land og strand rundt og kjørte cross, sier frisøren.

Han har også en NM-tittel fra denne tida. Han sikret gullet i 125-klassen ved en anledning.

Det var en skade som satte Høgseth’n litt utafor. Han hadde tidligere vært involvert i ei ulykke og måtte ha gips i 55 uker før han ble frisk. Men det kneet skapte vanskeligheter en del år seinere og spolerte hans framtid som motocross-utøver.

Med beina som motor

Da ga han blaffen i motoren og brukte beina i stedet for å få sykkelen framover. Han ble terrengsyklist, og trener fortsatt 10–15 timer i uka hele året.

– En fin idrett. Her kreves det styrke, utholdenhet, smidighet og god balanse. En del av elementene hadde jeg med meg fra motocross-kjøringa, sier Johan.

Det kryr av historier rundt Johan og terrengsykkel-kjøringa. Gunn Rita Dahle har vært landets desidert beste terrengsyklist i en årrekke og er fortsatt i verdenstoppen. I 2016 var Johan godt over 70 år og syklet Birkebeinerrittet to-tre minuttere kjappere enn Gunn Rita. Han er en råtass på sykkelsetet!

Dans med de skoa du har

Under et ritt på Lygna ble det syklet i den kjempebratte Linnebakken, som også brukes av de råeste syklistene til bakkeintervaller. Her prøvde noen unggutter å stikke fra Johan. Det maktet de ikke. Etter målgang begynt et par av unggutta og unnskylde seg med at 70-åringen fra Eidsvoll hadde så lett og fin sykkel.

– Hvis man byr opp til dans, må du danse med de skoa du har, repliserte Johan. Og unggutta holdt kjeft.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STARTEN: Rundt 17-årsalderen ble Johan med i NMK Eidsvoll.?Arkivfoto.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no