17. jul
TERRENG: Mathilde Sanders og ponnien Monroe Lad liker seg aller best ute i naturen. Her er ekvipasjen hjemme på Sand.
 
Mathilde fra Sand er Norges eneste feltrytter i ponni-EM
Norges Rytterforbund sender mange unge til ponni-EM for å ri sprang eller dressur. Mathilde fra Sand er den eneste som er kvalifisert til feltritt.

Publisert: 21.jul.2017 15:00
Oppdatert: 19.jul.2017 15:00

Ponni-EM går av stabelen i Ungarn fra 24. til 30. juli. Norges Rytterforbund har tatt ut fem ryttere til å konkurrere i sprang, blant andre Andrea Bech fra Nannestad, og fire andre for å ri dressur. I feltritt var det kun én rytter som klarte kvalifiseringskravet og ble tatt ut; 15-årige Mathilde Sanders fra Sand.

– KJENNER MANGE

– Det hadde jo kanskje vært greit å ha noen lagkompiser der, men jeg kjenner mange fra «sprangen», siden jeg drev med sprang før, sier Mathilde.

Greinen feltritt er tredelt og består av en dressurdel og en sprangdel, samt en feltrittdel hvor rytterne skal gjennom en lengre distanse ute i naturen med innlagte hindringer som skal hoppes på gitt tid. Til slutt blir resultatene fra alle delkonkurransene lagt sammen. Mathilde begynte å konkurrere i feltritt for tre år siden. Hun har en andreplass fra nordisk mesterskap til sitt navn, men har aldri vært med på noe så stort som EM.

– Dette blir veldig spennende, sier Mathilde.

IVRIG PONNI

Ponnien Monroe Lad får mye av æren for at Mathilde bestemte seg for å satse på feltritt.

– Vi var på et par treninger og da «Laddy» fikk komme ut og hoppe og løpe så viste han seg å være skikkelig glad i terrenget. Vi startet derfor for at han skulle ha det gøy, og han syntes det var så gøy at vi bare fortsatte. Jeg syntes det var gøy jeg og, men mest å se gleden til ponnien, sier hun.

Mathilde vurderte lenge om hun skulle satse på feltritt eller kun sprang. Hun syntes nemlig at dressurdelen, der dommerne er tett på og bedømmer den minste detalj, er litt skummel. Men samtidig synes hun feltrittdelen er så morsom at hun valgte å satse på sistnevnte der dressuren må med.

– Alle andre gruer seg til terreng, mens jeg gruer meg til dressuren, sier Mathilde og smiler.

Hun har etter hvert blitt såpass rutinert at nervene er under kontroll. Men som feltrytter i Norge, der årstidene gjør at man får ridd i terrenget i mindre enn halve året, er forutsetningene annerledes enn for konkurrenter på kontinentet. I EM-debuten er målet å komme seg gjennom og se hva det holder til.

SKAL SKAFFE SEG HEST

Etter EM skal Mathilde selge ponnien og gå til anskaffelse av en ung hest. Hun er spent på overgangen til å ri et nytt og større dyr.

– Det er ganske stor forskjell. På ponni kan du gjøre flere rytterfeil enn på hest, fordi ponnien ofte redder deg. Det blir annerledes men jeg tror det går fint, sier hun.

LES OGSÅ: Lokal islending ble norgesmester med islandshest

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no