25. jun
– BRA:. – Dette blir bra, sier barna fra Åsen IL før de la ut på sesongens første skiøkt. Denne gangen hadde de med seg «grusskiene», men med snø fra den nye kanonen kan de etter hvert gå på helt annet føre.
 
Klubbens toppløpere herjet i sesongstarten: Med denne nye maskinen kan Åsen IL lage flere skihelter
Den er bemannet dag og natt på dugnad, Åsen ILs nye snøkanon, for at barn og unge skal få gå på ski i nærmiljøet.

Publisert: 23.nov.2017 06:00
Oppdatert: 22.nov.2017 10:46

Landslagsløper Ragnhild Haga fra Holter fikk en kjempeopptur med sin andreplass under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i helgen som var. Da hadde Åsen IL-kollega Johan Hoel allerede gått sitt livs løp, og med en 5. plass for alvor introdusert seg for skieliten. Nannestad-klubben markerer seg stort i langrenn-Norge. Hjemme på Åsen skistadion, Røtterudmoen, har medlemmene fått enda mer å juble for. En nyinnkjøpt snøkanon gjør at klubben kan produsere snø selv om den skulle utebli fra naturens side.

SIKRER TRENINGSFORHOLD

– Dette er først og fremst for å sikre at vi kan ha trening for våre alle yngste. Det er ikke et tiltak for de store helter som går Beitosprinten og slikt, men for nærmiljøet, sier Martin Schlabach fra Åsen IL til EUB.

Den mobile snøkanonen ble testet ut i forrige vinter, og klubben var såpass fornøyd at den til årets sesong har punget ut om lag en halv million kroner for maskinen.

– Det er en betydelig investering, men i en størrelsesorden som vi håper å få tilbakeført av kommunen. Det vet vi ikke ennå, men vi hadde i hvert fall mulighet til å låne for å skaffe den nå, sier Schlabach.

DUGNAD FOR BARNA

Høyeste temperatur for å bruke kanonen er minus tre grader, og forholdene blir bedre jo tørre luften blir på lavere temperaturer. I disse dager produserer maskinen døgnet rundt, til enhver tid under oppsyn av en vakt som må holde den i gang, gjøre eventuelle justeringer, og ikke minst passe på at den verdifulle doningen får stå i fred. Da EUB er innom anlegget denne tirsdagskvelden er Tone Kjos Lunde i ferd med å gå på sin aller første kanonvakt.

– Det er jo fordi man har ei datter som er glad i å gå på ski. Så er jeg selv glad i ski og interessert i dugnadsarbeid. Det gjør seg jo ikke selv, sier hun og smiler.

Etter å ha fått en innføring i driften tar hun plass i bua ved stadion, med fri sikt til maskinen som spyr ut snø på en stadig større kul ute på sletta.

– Det er bare å sitte og se på at den blåser snø, og eventuelt flytte på den dersom det går i feil retning. Det er ikke så innviklede greier, sier hun.

SØKT OM STORT ANLEGG

Snømangel gjorde at forrige sesong ble den fjerde på rad uten at Åsen IL fikk arrangert det tradisjonsrike Åsenrennet. I en EUB-reportasje forrige vinter så ildsjelene for seg at et snøproduksjonsanlegg, en investering anslått til opp mot fem millioner kroner – måtte til for å arrangere nye Åsenrenn. Heller ikke i år er Åsenrennet meldt opp på terminlisten.

– Vi har ikke mulighet til å produsere så mye snø med denne ene kanonen, da trenger vi større anlegg. Vi har søkt spillemidler og kommune for et større anlegg som går helautomatisk, sier Martin Schlabach fra Åsen IL.

Åsen har planer om å arrangere blant annet norgescuprenn og karusellrenn senere i sesongen.

HAGA TIL VERDENSCUPEN

For øvrig er Ragnhild Haga tatt ut blant de 20 norske langrennsløperne som denne helgen er i Finland for å gå årets første verdenscuprenn. Det er minitour på programmet i Nord-Finland, med sprint fredag, 10/15 km klassisk lørdag og en avsluttende 10/15 km jaktstart i fri teknikk på programmet søndag.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FORNØYD: Martin Schlabach fra Åsen IL ser med glede på at deres nye snøkanon lager skiføre ved Røtterudmoen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no