16. jul
FELLESSKAP: Bevegelsen Alpha Warriors tilrettelegger for at lungesyke kan delta sammen i Oslo Maraton. Dette er årets lag. Foto: Privat
 
Med oksygenflasker og gåstoler kjempet de lungesyke seg i mål under Oslo Maraton
Fellesskapet hjalp alle over målstreken.

Publisert: 19.sep.2017 21:00
Oppdatert: 19.sep.2017 21:08

Eidsvoll-kvinnen Anne Line Engebretsen har en sjelden genfeil som gir lungesykdom og leversvikt, kalt alfa 1 antitrypsin mangel. Sammen med 34 andre lungesyke og 15 hjelpere fullførte hun fredag den tre kilometer lange 3 for alle-løypa i Oslo Maraton. 

– Det var en kjempefin opplevelse. Det er veldig givende å se de aller sykeste komme med rullestoler, gåstoler eller ha hjelpere som bærer oksygenflaskene for dem. Å få dem over mål, sammen med oss som fortsatt har litt mer futt og lungekapasitet er helt fantastisk, sier Engebretsen til EUB.

Dette var andre gang hun deltok i kraftanstrengelsen med gruppa kalt Alpha Warriors. Der er det en for alle som gjelder.

– Vi brukte rundt 80 minutter på å få alle i mål. De svakeste har trent hele året for å være med på løpet, så stemningen er veldig spesiell når man ser så syke mennesker samle sine krefter til å gjennomføre noe sånt, sier hun.

VIKTIG FELLESSKAP

Engebretsen trodde først at hun var alene om sykdommen før hun tilfeldigvis kom over gruppa Alpha Warriors på nettet. I fjor var hun for første gang inne til fellesopphold ved Glitreklinikken.

– Vi var 15 stykker som møttes og ble kjent, i alle stadier av sykdommen, og kunne dele tanker og erfaringer på godt og vondt. Det er en veldig styrke å kunne ha et slikt fellesskap når man har en slik alvorlig sykdom som suger livet ut av deg litt etter litt, sier hun. 

Mange av de samme menneskene fra fellesskapet ved Glitreknikken er med i Alpha Warriors, en bevegelse startet av Karen og Torbjørn Skålvoll. De legger til rette for og deltar på ulike arrangementer som Oslo Maraton for å synliggjøre sykdommen. Engebretsen synes det er godt å ha noen å dele erfaringer og opplevelser med. 

– Vi deler en veldig vanskelig og stor ting. Det er mennesker i alle stadier av sykdommen. Vi som fortsatt er ganske funksjonsfriske kan hjelpe de svakere over mål. Samtidig som de som er sykere enn oss har erfaring om den vegen vi skal gå. Vi deler mye på godt og vondt, og det fellesskapet er unikt, sier Engebretsen.

OPPTATT AV JOBBEN

For dem er det viktig å trene for å opprettholde lungekapasitet så lenge som mulig. I forbindelse med at det er verdens donasjonsdag den 23. september, påpeker Engebretsen også at det er viktig å være fysisk sterk for en eventuell organtransplantasjon. Engebretsen sier at utviklingen er vanskelig å spå. I fjor gikk hun 44 turer til Ninabben. I år har det blitt to. Hun jobber som butikksjef på Prix Eidsvoll, hvor hun stortrives og opplever stor støtte.

– Jeg har vært veldig flink til å trene i alle år, men nå er det mer jobben som står i fokus. Jeg vil jobbe så lenge jeg klarer og er ikke klar til å gi meg enda. Det er noe med å holde fast på det som trygt og godt i livet og ha en meningsfull hverdag, sier hun.

LES OGSÅ: Varmekablene på Borgen kappet tvers av

LES OGSÅ: Norgesløpet gjenoppsto på Jessheim

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PÅ LAG: Anne Line Engebretsen sammen med Alfa Warriors-grunnlegger Karen Skålvoll.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no