22. aug
DUO: Amerikanerne Levon Warr og Greg Kleidon står bak Golden Leaf foundation.
 
Den Jessheim-bosatte amerikaneren Greg Kleidon gir lokale skoleelever en smak av idrettskulturen i USA
Når ungdom gjennom amerikansk fotball.

Publisert: 23.jun.2018 14:00
Oppdatert: 22.jun.2018 13:36

På torsdag var gresset på Jessheim friidrettsstadion fylt med over 250 elever fra ungdomsskolene Gystadmarka og Nordby. Der løp de rundt med fargede remser festet rundt livet.

– Dette er morsomt, og annerledes enn vanlig amerikansk fotball. Der er det kroppskontakt, men her handler det om å nappe flaggene, forklarer Gystadmarka-elev Mathias Rudshaug.

I en pause mellom kampene øver han på kast og mottak med lagkameratene. Noen av pasningene treffer med millimeterpresisjon.

– Vi hadde en skoletime med disse amerikanerne i fjor, så har vi også stått litt i friminuttene og kastet, sier Mathias.

DOBBELT SÅ STOR

Amerikanerne som står bak turneringen heter Greg Kleidon og Levon Warr.

– Dette er den andre turneringen vi arrangerer. På vår første turnering, på Nordby ungdomsskole for to år siden, var vi 125 stykker. Siden da har vi nådd ut til flere skoler her på Jessheim, og Gystadmarka var veldig begeistret. Derfor bestemte vi oss for å lage en turnering med begge skolene, sier Kleidon.

Han bor selv på Jessheim, men kommer opprinnelig fra Amerika der skole og idrett har en helt spesiell kobling. Ett av målene med turneringen er å gi byens elever en smak av fellesskapet både skole og idrett kan gi.

– Det er ikke direkte rivalisering, men vi håper det er litt moro å representere skoler på hver sin side av byen. Det er litt av den amerikanske ånden, og vi håper å gi dem en amerikansk opplevelse, sier Kleidon.

DRIVKRAFT

I 2013 møttes de to Norge-bosatte amerikanerne som begge har en fortid som aktive spillere. Siden har de drevet den idealistiske organisasjonen Golden Leaf foundation.

– Hele ideen med stiftelsen er å aktivisere så mange unge som mulig, og få de engasjerte i sport. Vi bruker amerikansk fotball som vår drivkraft, sier Kleidon.

I tillegg til turneringene har duoen arrangert nasjonale utviklingssamlinger, og vært rundt på skoler i Ullensaker, Eidsvoll, Oslo og Fetsund for å lære vekk flagg-fotball. De er opptatt av at alle skal føle seg inkludert. Også dem som vanligvis ikke er så aktive i gymtimene, kanskje sliter med fysiske utfordringer, eller i utgangspunktet ikke er så interessert i sport.

– I amerikansk fotball trenger du folk i alle slags størrelser. Alle kan spille, og det er litt av grunnen til at vi har valgt oss denne sporten, sier Warr.

LANDSLAGSSPILLERE

Hittil har de introdusert nærmere 2000 ungdom for amerikansk fotball. De har sett mange av dem bli aktive spillere, helt opp på landslagsnivå.

– Det er fantastisk. Målet fra starten har vært å se hvor mange vi kan nå, og vi vil jobbe videre med å la sporten vokse både på skolene vi har vært på og ved nye, sier Kleidon.

Han er selv hovedtrener i Sand Falcons og har tidligere ledet Eidsvoll 1814s, mens Warr er hovedtrener for Vålerenga Trolls. Rekruttering til egne lag og amerikansk fotball er en bonus snarere enn et hovedmål.

– Det handler om denne sporten, men også om idrett generelt. Det vi prøver å lære dem vil hjelpe dem videre i livet enten det er med fotball, håndball eller en annen sport. Vi vil bare få ungdommene involverte og kjent med at alle har muligheter, slik at de ikke bare sitter hjemme foran dataen og sosiale medier. Det handler om å komme seg ut og være i aktivitet, sier Warr.

LES OGSÅ: Verdenskjente skatesøsken dukket opp på Jessheim

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SCORER: Gystadmarka-elev Mathias Rudshaug løper fra alt og alle og sikrer poeng til laget sitt.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no