16. jul
 
Norske Maja vil bli Europas yngste med lisens på top fuel dragster
Grensesprengende lisenskjøring under Drag Challenge på Gardermoen raceway.

Publisert: 27.jul.2017 11:30
Oppdatert: 26.jul.2017 11:54

Maja Udtian (19) fra Frøya skal under stevnet Drag Challenge 27. juli til 30. juli forsøke å ta lisens i den absolutte råeste klassen innen dragrace, nemlig top fuel dragster. Dette skal skje på nyrenoverte Gardermoen raceway. Maja blir den yngste kvinnen i Europa som forsøker seg på dette. Hun låner kjøretøyet til sin far, som også har vært hennes store inspirasjon.

– Jeg har jo vært med på dragracing siden jeg var 8 måneder. Fra mai til september hvert år siden har somrene gått til dragracing. Det vil si mye reising som betyr lite tid hjemme og til venner, men mye tid med familien og i vårt andre hjem, bussen. Jeg har aldri følt på følelsen av at jeg ikke ville reist bort, da miljøet og livet i en buss langs veien eller et motorsportsanlegg store deler av sommeren er fantastisk, sier Udtian.

Bilen til Maja utvikler 10.000 hestekrefter og gjør 0–100 km/t på 0,7 sekunder. V8 motoren drikker 40–50 liter Nitro metan drivstoff på noen få sekunder. Kjøretøyet er bygget for å tilbakelegge 402,33 meter på under fire sekunder. Ved målpassering kan den oppnå over 500 km/t.

– Det å mestre et slikt kjøretøy krever masse erfaring fra andre og ikke så raske dragrace-klasser, sier presseansvarlig Tore Ravneberg i Norsk Dragracing Gardermoen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vil være til stede og kaste glans over lisenskjøringen.

– Målet mitt nå er å få fullført lisensen, noe vi håper å få gjort denne helgen. Videre håper jeg vi kan få nok samarbeidspartnere til å kunne kjøre en hel sesong. Og ønsket er selvfølgelig å hevde seg i toppen og en gang bli europamester, sier Udtian.

Over 200 team deltar på Drag Challenge.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no