20. jul
SPIRER: Bak f.v.: Leon Sønsteng, William Sønsteng, Sebastian Polter, Jonathan Berg. Midten: Magnus Eik Silihagen, Aleksander Solvold, Philip Rojas, Olav Elias Holm, Sebastian Sponevik. Foran: William van der Staal, Alexander Pettersen, Herman Stray Sørensen, Nikolai Solhaug, Petter Steinsvik Nilsen.
 
Det spirer og gror i Hoppenspretthallen: Nye turntalenter vokser fram på Jessheim
Rekruttene i Hoppensprett Turn er allerede best i Norge.

Publisert: 23.sep.2017 18:00
Oppdatert: 22.sep.2017 11:12

Hoppensprett Turn ble suveren vinner av lagkonkurransen under helgens norgescupstevne for rekrutter. Dette er klassen for turnere som er elleve og tolv år gamle, det første alderstrinnet hvor man i Norge kan måles mot hverandre i konkurranser. Også på tidligere norgescupstevner har Jessheim-klubben vunnet lagkonkurransen med klar margin. Med andre ord; Espen Jansen er leder for det beste rekruttlaget her til lands, og det kun åtte år etter at klubben ble etablert.

– Det er jo imponerende. Såpass ærlige må vi være, sier Jansen med et smil.

UNGE OG AMBISIØSE

Samtidig som laget gikk til topps ble Sebastian Sponevik vinner av den individuelle rekruttkonkurransen. Han og Petter Steinsvik Nilsen (som nå turnet i juniorklassen) har de siste to sesongene stått flere ganger på de øverste pallplassene, samtidig som de har hatt selskap av flere Hoppensprett-turnere blant topp 10. De to Jessheim-guttene forteller at de stortrives i turnmiljøet som de begge har vært en del av i fem-seks år.

– Det er gøy å trene mange timer i uka og få til triks man trodde man aldri skulle få til, sier Sebastian.

Partiet trener om lag 20 timer i uka. Tre timer hver ettermiddag, enkelte økter før skolen, samt litt lengre treninger i helgene.

– Det kan bli litt slitsomt noen ganger. Men vi vil jo bli gode, sier Petter.

Sebastian og Petter er allerede på Norges guttelandslag. Trener Jansen har forhåpninger om at tre-fire til fra Hoppensprett blir tatt inn ved neste test i desember.

– Det er gøy å dra rundt på samlinger til forskjellige steder med landslaget, og trene med gutter vi kjenner godt, sier Petter.

Også i hverdagen hjemme ved Hoppensprett setter de pris på miljøet rundt seg.

– Vi kjenner hverandre veldig godt og alle er gode venner. Vi er flinke til pushe hverandre og backer hverandre opp, forteller de.

Rekruttene er i en alder der det ikke er like naturlig for alle å reflektere over hvor de eventuelt vil med turningen i årene som kommer. Sebastian og Petter har allerede satt seg klare mål.

– Jeg har lyst til å komme til OL i 2024 eller 28, sier Petter.

– Samme her. Og så vil jeg til EM og VM og gjøre det bra der, sier Sebastian.

- SKAL VÆRE GØY

Trener Jansen mener at nettopp miljøskaping er nøkkelen til utviklingen i klubben og dens sportslige resultater.

– Det skal være gøy å trene hardt. Du skal ikke tvinges eller pines, du må synes det er gøy å ta i til du ikke klarer mer. Eller å gå på trynet, for du vet at det vil skje hundre ganger. Du må ha backing av treningskompiser for å gidde å prøve om og om igjen, sier Jansen.

Fra innledende saltoer og flikk flakker blir sprangene lengre til å mestre for eksempel doble saltoer med dobbel skru. Nå som ungguttene i Hoppensprett har nådd norgestoppen ser de til utlandet for impulser.

– Det neste skrittet nå er å prøve å få dem litt ut i verden for å se på hva 12-åringene i andre land driver med, sier Jansen.

De har allerede hatt besøk av jevnaldrende ukrainske turnere, med et ekstremt nivå. I fjor var Hoppensprett i Kina, snart skal de til Hong Kong. I høstferien kommer tre gutter og en landslagstrener fra England til Jessheim.

– Vi kan ikke trene som kineserne, men vi kan se hva vi kan gjøre bedre enn dem. Vi kan ha mer glimt i øyet, og mer kvalitet på 50 forsøk enn å gjøre 100 forsøk bare fordi man skal gjøre 100. Vi kan plukke ut det beste fra alle stedene og sette det i et system som kan fungere i Norge, sier han.

Jansen har tidligere uttalt at turnerne fra det første kullet i Hoppensprett, med seniorlandslagets Fredrik Johnsen fra Jessheim i spissen, har banet veg for de nye talentene som nå vokser fram. Nå gleder han seg over at nye generasjoner som rekruttene kommer etter. På nivået under, for dem mellom syv og ni år, turner 8–9 stykker som han håper igjen vil se opp til de eldre i klubben.

– Når jeg startet opp med Fredrik så var det nesten ingen på Jessheim som visste hva turning var. Det er denne utviklingen her vi hadde håpet på, sier han.

PLASS TIL ALLE

I enkelte utenlandske satsingsland gidder man ikke bruke tid på utøverne som ikke anses å kunne bli blant de aller beste. Klubber i Norge har også prøvd denne tilnærmingen. I Hoppensprett er Jansen klar på at klubben skal være et tilbud uavhengig av ambisjoner og ferdighetsnivå.

– Jeg bruker mye tid på alle, for jeg mener det er viktig at man er en gjeng. Jeg tror fellesskapet er alfa og omega, sier han.

 
TERPING: Sebastian Sponevik liker å utfordre seg selv med nye triks.
STØTTER HVERANDRE: Petter Steinsvik Nilsen fra Jessheim mener at miljøet i Hoppensprett og på landslaget er til stor motivasjon.
IMPONERT: Espen Jansen gleder seg over utviklingen i klubben.
MÅLBEVISST: Sebastian Sponevik har allerede satt seg mål om å delta i alle de største mesterskapene.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no