17. jun
 
Sebastian fra Jessheim ruver høyt oppe i det norske turnmiljøet
Sebastian Sponevik (13) har kroppsbeherskelse som få andre på sin alder.

Publisert: 25.apr.2018 19:00
Oppdatert: 24.apr.2018 14:29

Forrige sesong var Sebastian Sponevik fra Jessheim helt suveren i norgescupens rekruttklasse. Dette er klassen for turnere som er elleve og tolv år gamle, det første alderstrinnet hvor man i Norge kan måles mot hverandre i konkurranser. I helgen åpnet årets norgescup i Bergen. Sebastian, som nå har gått opp til klasse 1 – vant denne like klart som før. En ny seier i rekken er ikke så veldig overraskende for trener Espen Jansen. Det er imidlertid måten han gjør det på, med akrobatikk på et helt eget nivå – som gjør turnlegenden dypt imponert.

– HØY INTERNASJONAL KLASSE

– Sebastian er uten tvil Norges mest lovende turner om dagen. Han gjør elementer av høy internasjonal klasse, og det blir spennende å se hvor langt han kan nå, sier Jansen.

Som Norges mestvinnende turner har han sett det meste innen norsk og internasjonal turning. Han kjenner også Sebastian bedre enn de fleste både som turner og person. Vel vitende om at skryt og forventninger kan takles på forskjellige måter, forteller Jansen at han ikke hadde sagt det han sier om Sebastian dersom han ikke var trygg på at dette er noe talentet bare vil vokse på. Treneren beskriver Sebastian som fryktløs, samtidig som han ser en unik kroppsbeherskelse som gjør at unggutten klarer å holde igjen eller gi på, for eksempel i lufta midtveis i et triks – alt etter hva situasjonene krever.

– Akkurat nå ser jeg ingen begrensninger for Sebastian, sier Jansen.

TRENINGSVILLIG

Mandagen etter stevnet i Bergen var det frivillig trening for dem som hadde konkurrert i helgen. Selv om Sebastian hadde en liten føling med en skade, og uansett sto fritt til å ta seg en velfortjent hvil – var aldri noen tvil om at han skulle tilbringe atter en ettermiddag i Hoppenspretthallen. Han er blant dem som også har enkelte økter før skolen.

– Det er ikke noe vanskelig å trene mye, det er bare gøy, sier Sebastian.

Han forteller at han synes det bare er morsomt at treneren skryter såpass av ham. Som seksåring ble Sebastian introdusert for turning av nettopp Espen, og har drevet med sporten siden.

– Det var Jessheimdager, så kom Espen bort til meg og spurte om jeg ville starte med turn. Jeg synes det var gøy å slenge seg rundt og gjøre morsomme ting, sier han.

Sebastian er også del av Norges guttelandslag. Snart venter uttak til nordisk. På lengre sikt har han allerede satt seg mål om å delta i EM, VM og OL. Sebastian sier det gjenstår mye arbeid før det kan skje, men at han er klar for å legge ned innsatsen. Samtidig får han tid til litt andre ting.

– Jada, Jeg hopper litt på trampoline også, sier han og smiler.

LAGET VANT

Hoppensprett turn har ved flere anledninger vunnet lagkonkurransen for rekrutter i norgescupstevner, så også under årets første utgave som gikk av stabelen i Bergen denne helgen. Også individuelt hadde Jessheim-klubben utøvere i norgestoppen. 

Som nevnt vant Sebastian Sponevik klasse 1 på suverent vis. Sponevik var fjorårets suverene vinner av rekruttklassen, og da han gikk opp til klasse 1, var det mange som øynet muligheten i rekruttklassen. Ni av totalt 66 startende kom fra Hoppensprett.

– Best av våre ble Herman Stray Sørensen som endelig krabbet opp på pallen da han sikret en sterk 3. plass. Videre hadde vi Philip Royas-Bigseth på 6. plass, William Sønsteng på 8. plass, Nikolai Solhaug på 9. plass, Ola Johansen på 17. plass, Olav Elias Roald Holm 20. plass, William van der Staal 22. plass, Aleksander Solvold 38, Alexander DK Pettersen 47, sier Jansen.  

Også Leon Sønsteng debuterte i klasse 1. Han turnet en feilfri konkurranse og endte på 5. plass.

I klasse 2 klatret Jonathan Berg opp på toppen av pallen for første gang. I seniorklassen lå lenge Fredrik Johnsen an til å komme på pallen, men noen småmisser i slutten gjorde at han ble nummer 4. 

I juniorklassen ville Hoppensprett normalt stilt med Petter Steinsvik Nilsen, men han sto over konkurransen med en vond rygg. Trener Jansen er strålende fornøyd med sine unge konkurranseturnere.

– For en gjeng og for en innsats. Dette var en kanonstart på vårsesongen, og vi gleder oss allerede til mer trening og neste konkurranse, sier trener Jansen.

LES OGSÅ: Nye talenter vokser fram i Hoppenspretthallen

 
SKRU: Sebastian behersker et stort antall triks. Her i en skru-variant.
ALLSIDIG: Sebastian mester et bredt spekter av apparater.
I SVING: Svingstang og frittstående er Sebastians favorittøvelser.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no