20. apr
 
Ser verden med annet kart enn vanlige turister
Hun har navigert seg rundt tempelruiner i Luxor og tatt seg gjennom basaren i Istanbul etter mørkets frambrudd. For Marita Hernandez er orientering langt mer enn løping i skauen.

Publisert: 17.des.2017 17:30
Oppdatert: 15.des.2017 15:29

Jessheim-bosatte Marita Hernandez har i løpet av de siste to årene løpt orientering i rundt 20 land.

– Da jeg begynte med orientering i Hurdal var løpene langt inne på Totenåsen, Mistberget og den typen steder med masse øde skau. Men nå har vi fått det vi kaller sprintorientering, som er 15–20 minutter med løping, ofte i byer. Det kan man ha hvor som helst og gjerne i urbane strøk. Orienteringssporten har forandret seg veldig de siste ti årene, sier hun.

– FANTASTISK MÅTE

Marita var 15 år da hun begynte med orientering i Hurdal og senere løp for Eidsvoll O-lag. Etter å ha bodd i Sør-Amerika flyttet hun tilbake til Norge for 20 år siden, og begynte igjen med trening og konkurranser om lag ti år senere.

– Det er en fantastisk måte å få trening på. Jeg er glad i løpe, og løping etter poster er den morsomste måten. Dette kan man jo gjøre på Romerike, men det er så mange forskjellige terreng å reise til. Det ene er å løpe i byer, men man er også ute i skoger man ellers ikke hadde kommet til og som gir helt andre orienteringstekniske utfordringer, sier Marita.

Med voksne barn og en jobb innen konsulenttjenester og regnskap har Hernandez de siste par-tre årene kunnet oppsøke stadig nye steder å drive orientering. Høydepunktene det siste året innebærer orientering ved den store shoppingbasaren i Istanbul, tømt for folk etter mørkets frambrudd, et nattløp i Venezia, samt ved verdensarvstedet Karnak-tempelet i Luxor. Løpet gjennom tempelruinene var historisk på flere måter.

– Egypt er et helt nytt orienteringsland så dette var det første internasjonale o-løpet de arrangerte. Det gikk blant annet inne i tempelet, sier Marita, som etterpå kunne stige til topps på pallen.

DRIVES AV REISELYST

Da EUB treffer Marita er hun tilbake ved kontorpulten sin på Råholt. Nylig var hun på en skikkelig langtur.

– Løpet jeg var med på i Hongkong nå sist var også litt spesielt, for der var det litt terrengløp med litt orientering innimellom. Det er første gang jeg har vært med på den typen opplegg, sier hun.

56-åringen trener i snitt en time om dagen. Det er trangen til å reise og oppleve som er drivkraften bak orienteringen.

– For meg er det kjempepoeng å treffe lokalbefolkning når jeg reiser. Jeg kan ikke fordra å dra på museum, men på et lokalt arrangement får man en helt annen opplevelse. Samtidig har man noe til felles med de andre turistene man treffer, sier hun.

Fakta Marita Hernandez

  • Eventyrlysten orienteringsløper.
  • 56 år.
  • Født i Arendal, bosatt på Jessheim og jobber på Råholt.
  • Representerer orienteringslaget Toten-Troll.
  • Har i løpet av de to siste årene løpt orientering i over 20 land.
  • Trener mye ved skogsområder i Eidsvoll og Ullensaker.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
VINNER: Marita på toppen av pallen ved Karnak-tempelet. Foto: Privat
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no