16. jul
TAR SATS: Søsknene Esben Alexander og Eva Elise Johansen Amble satser på skihopping i Lillehammer.
 
Søsknene Eva og Esben fra Nannestad satser på skihopping i OL-byen
Eva Elise og Esben Alexander Johansen Amble har flyttet sammen til Lillehammer for å satse på hopp.

Publisert: 06.des.2017 19:00
Oppdatert: 06.des.2017 20:20

Eva Elise Johansen Amble går andre året på ved hopp- og kombinert-linja ved NTG i Lillehammer. Til dette skoleåret fikk hun selskap av sin to år yngre bror, Esben Alexander, som startet på første trinn ved samme toppidrettslinje. Søsknene er oppvokst i Nannestad, foreldrene har nylig flyttet derifra til Jessheim, og nå bor de to søsknene sammen i OL-byen.

– Jeg bodde ett år i Lillehammer alene i fjor, så kom han nå. Jeg synes det er greit å bo alene uten foreldre, det går helt fint, sier storesøster.

De bor i nærheten av skolen og på høyde med hoppanlegget. Også hjemme går det i skihopping.

– Det er bra å ha en med samme interesse der, skal en på trening så skal den andre til det samme stedet. Vi snakker en del om skihopping hjemme, det er det som er samtaleemnet, så det blir en felles interesse som gjør at også andre ting fungerer bra, sier Esben.

Som del av forskjellige treningsgrupper forsøker de å dra nytte av hverandres erfaringer.

– Vi kan hjelpe hverandre. Det han lærer av gutta kan han lære meg, mens jeg kan fortelle han hva vi lærer på våre treninger. Vi kan også dele utstyr uten at alt trenger å være hvert vårt. Så det er også praktisk, sier Eva.

FANT MILJØ PÅ JESSHEIM

Selv om han er yngst var det Esben som startet først med skihopping. Han ble først interessert da han så OL i Torino 2006 på TV.

– Jeg tenkte «wow, det der har jeg lyst til å gjøre». Men så brukte vi ganske lang tid på å prøve å finne et sted det var mulig å starte. Vi bodde da i Nannestad, og alt var lagt ned både i Gjerdrum og egentlig i Kvernlia på Jessheim også. Men så var det en kar, Ken Roar Elverum, som ville starte opp på Jessheim. Det passet perfekt for meg som da startet der i 2010/11 da jeg var ti år, forteller han.

Den gang var også Eva Elise med på trening, uten at hun var så veldig interessert i hoppinga.

– Jeg var heller den som akte i unnarennet. Men så tenkte jeg at jeg kunne prøve, og så begynte jeg da i underkant av et år etter han med skihopping. Og da har det bare gått derifra. Ullensaker skiklubb har støttet oss veldig mye, sier hun.

Hverdagen i Lillehammer innebærer en til to treningsøkter hver dag og renn i helgene.

– Det er en interessant sport. Det er så mye mer enn bare å sette seg ned å hoppe. Det er så mye teknikk som må legges ned, styrke som må til i kroppen, som blir til adrenalinkick når du greier å få til et hopp teknisk riktig og få luften under deg så du flyr ned bakken, sier hun.

– Å fly er det morsomste, men det er så mye som ligger bak. Det er ikke bare å ta på seg ski og kjøre utfor. Det ligger mange timer, uker, måneder og år bak det, legger broren til.

Begge er forberedt for å gjøre hva de kan for å komme så langt som mulig.

– Akkurat nå er det dette det går i. Det er dette man vil gjøre, så langt det går, sier Esben.

MÅL OM VERDENSCUP

Eva begynte å hoppe eliteklassen i Norgescup i fjor, og har også tatt poeng i kontinentalcupen.

– Nå er neste mål å komme til neste nivå, World Cup, sier hun. 

Esben hopper for øyeblikket i klasse B i norgescupen. 

– Kommende sesong er målet å hoppe stabilt i norgescup og rykke opp noen klasser. Elite tror jeg er litt tidlig, men det hadde vært gøy å komme seg opp i A-klassen, sier Esben, som også har junior-NM i februar som et stort mål.

Som en av fem hoppjenter er Eva tatt ut på satsingsprosjektet 2022, veien til OL i Beijing. Det innebærer blant annet samlinger og tett oppfølging fra Norges Skiforbund. 

– Det er veldig moro at folk ser at det er muligheter med det jeg gjør, og at de har lyst til å være med på å satse på meg, sier Eva.

LES OGSÅ: Simon sikter mot OL i 2020

LES OGSÅ: Med denne nye maskinen kan Åsen IL lage flere skihelter

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no