25. jun
NORSKE: Nordmennene på Team Norden poserte med flagget ute på hjemmebanen til NFL-laget Dallas Cowboys. Foto: Mikkel Bo Rasmussen / 1st Down Photo
 
Spilte mot USA på enorm arena: – Det var en utrolig opplevelse
Spillerne fra Eidsvoll 1814s og treneren fra Sand Falcons fikk minner for livet da de fikk spille amerikansk fotball i sportens storstue.

Publisert: 17.jan.2018 19:00
Oppdatert: 17.jan.2018 19:05

Nannestad-karen Jonas Theodorsen Hauge og Jessheim-guttene Per Gaarden, Wilhelm Arnes Domaas og Espen Opheim Waagen tilbrakte forrige uke i Arlington, Texas, for å spille mot USAs U19-landslag med et sammensatt lag fra Norden. I tillegg til de fire lokale spillerne var Greg Kleidon, hovedtrener og sportslig leder i Sand Falcons, med i trenerteamet.

STORT UTBYTTE

– Jeg synes hele opplevelsen med Team Nordic var fantastisk både for spillerne og meg selv. Det er profesjonelle omgivelser med trenere, fysio’er og lagledelse, så alt blir tatt hånd om slik at det er spillernes ytelse som er satt i første rekke, sier Jessheim-bosatte Kleidon.

Før kampen lå laget i hardtrening. På under ei uke skulle spillere på tvers av nasjoner lære hverandre å kjenne.

 – Vi hadde strenge dagsplaner som viser disse spillerne hvordan det er å konkurrere på det høyeste nivået i deres aldersgruppe. Alle spillerne har viet mye tid til å spille amerikansk fotball, og alle har vært veldig suksessfulle i sine respektive land. Så å få spille med Team Norden mot USA ga de norske spillerne sjansen til å måle krefter mot spillere fra de andre nordiske landene i tillegg til amerikanerne, sier Kleidon.  

MÅLESTOKK

Theodorsen Hauge har nylig begynt på college i USA. 

 – Flesteparten av spillerne drømmer om en mulighet til å spille college-fotball i statene, og denne opplevelsen gir dem en førstehåndsopplevelse av hvordan det faktisk er. Det viser dem også hvor mye arbeid som kreves hvis de ønsker å oppnå suksess. For alle spillere i Norge er det nå bedre muligheter enn noen gang til å nå stadig høyere mål, med både yngres og seniorlandslag, samt det nordiske. Motivasjonen for å kjempe mot toppen har aldri vært høyere, og jeg er spent på å se spillerne ta denne muligheten for alt den er verdt, sier Kleidon.

 For at Norden skal ta nye steg i amerikansk fotball ser Kleidon stor verdi av at de nordiske lagene går sammen om å høste erfaring.

– Jeg føler at spillerne som var del av denne turen hadde det fantastisk gjennom å få møte nye lagkamerater. Det hjelper oss å bygge en sterkere front i amerikansk fotball, sier han. 

TØFF KAMP

Hjemmelaget var store favoritter før møtet med det nordiske laget. Kampen som ble spilt natt til lørdag, norsk tid, endte 48–13 i favør vertene. Blant de nordiske høydepunktene var en touchdown av Lasse Engel. Trener Kleidon tror uansett at matchingen er av stor verdi for gjestene.

– Å få oppleve å gå ut på At & t stadium, et sted de har sett sine favorittspillere er en spesiell greie. Det viser at dere mål er nærmere enn de kanskje noen gang har trodd, og den boosten kan virkelig gi et nytt perspektiv og motivasjon til å jobbe enda hardere. For oss trenere er det også flott å gå opp mot en sterk stab og et lag som USA. Det pusher også oss til å forberede spillerne våre slik at de kan gjøre det så bra som mulig, sier Kleidon.

– Et uvirkelig syn

Kampen ble spilt på en Super Bowl-arena med plass til 100.000 tilskuere. For Espen Opheim Waagen var det nesten uvirkelig å gå inn på banen til favorittlaget Dallas Cowboys.

– Det var en utrolig opplevelse, sier Espen Opheim Waagen.

På kampdagen ble spillerne kjørt i buss, inn under hele At & t stadium, og fraktet helt til garderoben hvor spillerne fikk en stor bås for seg selv. Deretter ble de fulgt ut på banen mens USAs U18-lag spilte mot Mexico.

– Når vi gikk opp trappen og ut på tribunen så var det nesten et uvirkelig syn, sier han.

Arenaen er kjent som en av de mest spektakulære i hele verden og er vanligvis i bruk av NFL-laget Dallas Cowboys.

– Det å få muligheten til å spille på At & t stadium er bare helt uvirkelig i seg selv. Det er ikke mange som får muligheten til å oppleve alt vi har opplevd denne siste uken i Arlington, sier Espen. 

FAKTA - INTERNATIONAL BOWL

  • Den største årlige konkurransen innen internasjonal amerikansk fotball
  • Team Norden består av spillere født 1998, 1999 og 2000. Til sammen 46 spillere ble tatt ut.
  • Norge sendte ni spillere. Fra Eidsvoll 1814s stilte Espen Opheim Waagen, Jonas Theodorsen Hauge, Per Gaarden og Wilhelm Arnes Domaas. Fra
  • Sand Falcons stilte Greg Kleidon som del av trenerteamet.
  • De øvrige lagene var USA, Canada, Japan og Mexico.

LES OGSÅ: Henter NFL-erfaring til 1814s

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no