21. apr
KLARE: F.v.: Tom Staahle (Ullensaker-ordfører), Lars Erik Aas (daglig leder i Ull/Kisa håndball), Inger Helen Larsen (arrangementsansvarlig i Ull/Kisa fotball) og Jan Ivar Engebretsen (Ullensaker idrettsråd-leder).
 
Stor dugnadsånd når håndballen og fotballen går sammen om et av de største idrettsarrangementene i Ullensaker
Rekordmange er klare for Landsturneringen for utviklingshemmede, både på og utenfor banene.

Publisert: 05.sep.2017 12:00
Oppdatert: 04.sep.2017 15:14

Landsturneringen er en tradisjonsrik turnering i fotball og håndball for fysisk- og psykisk utviklingshemmede. Til helgen skal den 27. utgaven holdes i Ullensaker idrettspark på Jessheim. Logistikken som hører med deltakerrekord på vel 1700 deltakere, pluss ledsagere og andre støttespillere, gjør massemønstringen til et av de største idrettsarrangementene som noen gang har blitt avholdt i Ullensaker.

– Jeg tror det er første gang vi har et enkeltarrangement av denne størrelsen, sier ordfører Tom Staahle, og får støtte av Jan Ivar Engebretsen fra Ullensaker idrettsråd.

FELLES DUGNAD

Det er Norges Håndballforbund Region Øst som arrangerer begivenheten sammen med Akershus fotballkrets og Ull/Kisa. Det er frivillige tilknyttet håndball- og fotballavdelingene av Jessheim-klubben som skal sørge for at alt det praktiske går etter planen.

– Vi er stolte over at to idrettslag klarer å håndtere over 1700 deltakere på ei helg. Det sier sitt, sier Engebretsen.

Håndballen og fotballen stiller med like mange dugnadsarbeidere, om lag 120 totalt hver av de tre dagene turneringen varer.

– De som stiller opp gjør dette mulig, og uten alle de frivillige hadde det ikke funka. Man skal ikke ta lett på den dugnadsinnsatsen, sier ordfører Staahle.

MANGE ROLLER

Fotballen spilles på Jessheim stadion og på Jessheim friidrettsstadion. Håndballkampene går inne i Jessheim is- og flerbrukshall. Dugnadsarbeiderne skal fylle roller i kiosker, som baneansvarlige, være kampverter, ryddemannskap eller speakere. Vaktdagene deles i to da det går i ett fra den første kampen halv ni om morgenen til halv seks på kvelden. Ingen av Ull/Kisa-avdelingene har noen gang vært i nærheten av å ha så mange i aksjon som de skal ha denne helgen.

Arrangementsansvarlig Inger Helen Larsen i Ull/Kisa fotball var på plass under fjorårets utgave av landsturneringen i Stavanger for å lære.

– Det var helt utrolig. Jeg satt igjen med så mange inntrykk av glede, moro, latter og liv hele tiden. Selv om spillere tapte var de glade på vegne av dem som hadde vunnet. Jeg husker også en målmann som lå på ei båre i mål. Han lå rett ut, men han var jo målmann, sier hun.

IDRETTSGLEDE

Ullensaker kommune låner ut idrettsanleggene hele helgen uten å ta betalt, og har ansatte på plass for å opprettholde det tekniske. Frivillige fra Ullensaker Røde Kors bidrar som medisinsk personell.

– Jeg tror det ligger en oppside til å få folk til å stille til et slikt arrangement. Det er ingen tvil om at dette har en ekstra dimensjon når du ser på hvem som er de viktigste her. Det er de 1700 deltakerne og den idrettsgleden og den sosiale gleden de viser. Jeg er sikker på at de som stiller opp har reflektert over hvor mye dette betyr for deltakerne, sier Staahle.

ØYNENE OPP FOR BYEN

Lars Erik Aas påpeker at arrangementer som Landsturneringen gir fordeler for både idretten og næringslivet lokalt.

– Vi ønsker å ha arrangementer, benytte anlegget og promotere byen. Vi får flere og flere spørsmål om å ha arrangementer her. Både fordi vi gjør det bra og at vi ligger strategisk bra plassert, sier Aas.

Etter utviklingen av Ullensaker idrettspark har anleggene blant annet huset NM i friidrett og aldersbestemte fotball-EM. Landsturneringen bringer med seg flere tusen mennesker fra hele landet.

– Forhåpentligvis kan det gagne andre rundt oss. Det er tre fullpakkede hoteller, og alt vi kjøper kommer fra lokale samarbeidspartnere. Mange deltakere vil nok også ta i bruk sentrum, sier Aas.

Ordføreren er i utgangspunktet mest opptatt av at anleggene skal gagne lokale barn og unge – men at landsturneringens natur gjør det lett å finne plass på Jessheim. 

– Blir dette arrangementet vel gjennomført, og det er jeg sikker på siden det er i de beste hender, så er jeg sikker på at det vil komme flere slike forespørsler, sier Staahle.

FAKTA

Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund har siden 1991 arrangert Landsturneringen i fotball og håndball for utviklingshemmede.

2017-utgaven går av stabelen på Jessheim fra 8.9 til 10.9.

Åpningsseremoni og bankett blir avholdt på Thon hotell Airport. Katrine Moholt og Alex Rosèn åpner med «Allsang på Jessheim», mens Erik Thorstvedt er toastmaster på banketten.

LES OGSÅ: Nesten 800 med på Norgesløpet

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no