17. aug
SUKSESS: Cato Haug nyter stor suksess med Sarpsborg 08. Klubbens styreleder har en fortid i fotballen på Øvre Romerike. Begge foto: Frank W. Githmark/Sarpsborg 08
 
Tidligere Kløfta-trener har styrt liten klubb til ligabronse og cupfinale
Han lærte ledelse på Trandum og Kløfta. Siden har Cato Haug vært med på å bygge opp suksessklubben Sarpsborg 08.

Publisert: 29.nov.2017 15:00
Oppdatert: 28.nov.2017 13:18

Styreleder Cato Haug og Sarpsborg 08 kunne søndag feire at Østfold-klubben, som enda ikke er ti år gammel – vant bronse på øverste nivå i norsk fotball.

– Det var en fantastisk opplevelse og et minne for livet. Vi har trodd og ment at vi har bygd klubb og lag over tid som begynner å nærme seg å være godt nok, men å faktisk klare det er spesielt, sier Haug til EUB.

Dagens styreformann kom inn i klubben som daglig leder i 2010 da klubben var i 1. divisjon. Med halvannet års avbrekk mellom rollene har han vært med på mesteparten av klubbens historie og ferd mot toppen.

– Jeg sa ja til å hjelpe dem med å lage en strategiplan. Og når den var ferdig ble jeg spurt om jeg ikke ville være med å implementere den også. Da begynte ballen å rulle, sier Haug.

TRENTE FLERE KLØFTA-LAG

Haug er opprinnelig fra Ise i Østfold hvor han blant annet har vært leder i kretsen og Norges Fotballforbund. Før alt dette fikk han imidlertid lære og praktisere sine lederegenskaper i Ullensaker, både på og utenfor fotballbanen. Han hadde tatt trenerutdanning da han på midten av 80-tallet begynte på befalsskolen i kavaleriet på Trandum. Da ble han også spiller og senere spillende trener for Kløfta, deretter trener for damelaget i samme klubb.

– Det var fantastisk morsomt. Jeg hadde tatt trenerutdanning og fikk da lederutdanning på befalsskolen. I Kløfta fikk jeg praktisere som ganske ung både på herre- og etter hvert damelaget. Det er en periode jeg ikke ville vært foruten, sier Haug, som også bodde på Kløfta.

SPENT FØR CUPFINALE

Søndag 3. desember skal Sarpsborg 08 spille cupfinale mot Lillestrøm. Østfoldingene var i cupfinalen 2015 da det ble tap mot Rosenborg.

– Jeg var så heldig at jeg fikk oppleve cupfinale for to år siden. Det er det absolutt største du kan oppleve som leder og spiller i norsk fotball. Å ta bronse i serien er kanskje en større prestasjon, fordi du skal være god gjennom en hel sesong, men cupfinalen har en helt spesiell plass, sier Haug.

Han gleder seg og synes Lillestrøm er en verdig og morsom finalemotstander.

– Vi har vel et lite favorittstempel fordi vi havnet høyere i eliteserien. Det er litt forskjellige spillestiler, så lagene står nok godt til hverandre. Men Lillestrøm har en klok trener, sier Haug om Arne Erlandsen, som kommer fra nettopp Kløfta.

LES OGSÅ: Slik vokste Ødemarksbakken seg stor nok for eliteserien

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
JUBEL: Sarpsborg 08 og Cato Haug har hatt mye å juble for denne sesongen.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no