24. apr
LEKER SEG. Fredrik Johnsen har blitt mer komfortabel med store turnkonkurranser i utlandet. Før avreise til nye mesterskap svinger han seg her i mer kjente omgivelser under en fotoseanse på Trandum. - Det er deilig å bare koble av og bare ha det gøy med turningen også, sier Johnsen. Foto: Thomas Hansen
 
Turneren Fredrik Johnsen har funnet balansen både fysisk og mentalt
ULLENSAKER. Mer leken i både kjente og nye omgivelser.

Publisert: 04.mai.2016 07:30
Oppdatert: 27.jan.2017 14:08

I mai skal Fredrik Johnsen turne Nordisk mesterskap på Island og EM i Sveits. Talentet og de fysiske forutsetningene til Jessheim-gutten har alltid vært ubestridt. Tidligere har hans største utfordring vært å senke skuldrene før store konkurranser. Med nye erfaringer under beltet, og to utfordrende mesterskap rett rundt hjørnet, er Johnsen roligere enn noen gang.

- JEG HAR MER KONTROLL

- Jeg føler jeg klarer å slappe mer av og jeg er ikke like stresset før konkurranser. Nå føler jeg at jeg har mer kontroll, sier Johnsen til EUB.

Han er sisteårs junior og mener utviklingen først og fremst skyldes erfaring. Som ledende utøver i aldersbestemte klasser har han vært med på flere stevner enn mange andre. EM i Sveits blir imidlertid en ny opplevelse. Der skal det konkurreres på podium, altså en oppbygd scene - hvilket er annerledes enn hva Johnsen er vant til.

Fjorårets deltakelse i EYOF, et slags europeisk ungdoms-OL, er det nærmeste Johnsen har vært en konkurranse av samme format. Trener Espen Jansen i Hoppensprett turn forbereder sin elev på at turnbyen Bern i Sveis kommer til å by på helt andre rammer.

- EYOF i Georgia var stort og fint, men der var det ikke det samme trykket som det vil bli i Sveits. Bern er en vanvittig turnby og det blir stappfullt av sveitsere med bjeller. Men det gjør det bare mye morsommere å turne der, sier Jansen.

SÅ GODT SOM MULIG

I turn kan man ikke gjøre annet enn sine egne øvelser, så godt som mulig. Uansett anledning går Johnsen til konkurranse med samme innstilling.

- Jeg skal prøve å gjøre det så godt som mulig. Målet er å gjøre det feilfritt, sier Johnsen.

Større mesterskap, med konkurranse fra eldre og bedre utøvere, kan imidlertid gi en enklere inngang for 99-modellen Johnsen.

- Det kan samtidig være lettere å turne EM fordi han ikke skal slåss om medaljene. Da er det ofte lettere å slippe skuldrene ned og bare suge til seg erfaring. I Nordisk mesterskap, hvor man vet at han har gode sjanser, så er det ofte lettere å binde seg, sier Jansen.

STABIL

Johnsen fikk topp tre-plasseringer i alle kvalifiseringene til mesterskapene. Han er godt fornøyd med egen sesong til nå.

- Jeg synes det har gått veldig bra. Ting har løsnet litt og jeg har fått til noen nye elementer, sier Johnsen.

Treneren sier at Fredrik har et enormt potensial, mye større enn han har vist til nå. Stabilitet i denne fasen av utviklingen er imidlertid ikke bare positivt i trenerens øyne.

- Det begynner å løsne litt nå. Han har alltid vært veldig kontrollert og disiplinert. Han gjør alt en voksen atlet gjør, men jeg vil at han skal være yngre i hodet, mer gæren og leken. Nå har han blitt litt bedre på dette, gjør litt nye ting, og det må til. For en ting er å være topp tre, men man vil jo helst være topp én, sier Jansen.

LES OGSÅ: Hoppensprett-talenter i stor utvikling

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no