13. nov
ÅRET RUNDT: Mens mange kunstgressbaner er dekket av snø på vinterstid kan undervarmede baner som denne på Jessheim stadion holde åpent for spill hele året.
 
Tusenvis av kroner i prisforskjell for å spille fotball i våre lokale klubber
De største og dyreste har til gjengjeld en annen treningshverdag enn de minste og billigste i barne- og ungdomsfotballen.

Publisert: 24.feb.2018 06:00
Oppdatert: 24.feb.2018 10:41

– Vi er fornøyde med å være billigst, sier Feiring-leder Vegard Halvorsen.

EUB har undersøkt hva det koster å være del av barne- og ungdomsfotballen i Gardermoregionen. Se oversikten over klubbenes priser for én enkelt spiller, der medlemskontingent og treningsavgift/aktivitetsavgift er slått sammen til totalkostnad per sesong.

I de fleste klubbene varierer avgiftene etter alder og nivå. Treneroppfølging, aktivitetsmengde og fasiliteter er andre faktorer som påvirker prisforskjeller både internt og opp mot andre klubber. Det er store forskjeller, både på prisnivå og treningshverdag. Feiring har det billigste tilbudet på de fleste alderstrinnene i barnefotballen.

FÆRRE UTGIFTER HOS DE SMÅ

– Vi har et mål om å være så inkluderende som mulig, og den laveste avgiften kombinert med medlemskontingent tyder på at vi er det, sier Feiring-lederen.

Han forteller at det alltid har vært lave priser i klubben.

– Det er en dugnadsbasert klubbdrift med vekt på at det skal være en lav terskel for å være med, også økonomisk. Det er helt klart et bevisst ønske, men vi ser det ikke som en konkurranse der det i seg selv er viktig at vi er billigere enn en andre. All treneraktivitet og engasjement er dugnadsbasert og med på å holde det nede, sier Halvorsen.

Selv om Feiring har en moderne kunstgressbane er denne uten undervarme. Dermed må spillerne trekke inn i lokale haller på vinterstid. Det samme gjør Finstad, som kun har naturgressbane.

– DE AKTIVE TIL GODE

– Vi er blant de få som ikke har noen dyre anleggskostnader. Det skal komme spillerne og de aktive til gode, sier Finstad-leder Tom Anders Tærud.

Styret har foreslått for neste årsmøte å innføre gratis treningsavgift for barn opp til 12 år. For spillere på eldre lag leier klubben kunstgress i nærområdet.

– Da har man hatt et rimelig tilbud opp til 12 år, og fortsatt forholdsvis billig hvis man vil fortsette. Målet vårt er å være den rimeligste klubben i Eidsvoll, for vi har erfart at det har blitt ganske dyrt å drive aktiviteter i mange klubber, sier han.

Etter at Finstadskolen ble lagt ned har klubben forsøkt å finne sin egen plass i barne- og ungdomsfotballen, blant annet med mer satsing på jenter.

– Vi har ingen mål om å bli en storklubb, med både bredde og elite, som for eksempel Turn. Vi må stikke fingeren i jorda, sier Tærud.

UTE HELE ÅRET

Daglig leder Roar Halvorsen er klar over at Eidsvold Turn er blant de dyreste i området. Han forklarer at dette har sammenheng med et bevisst valg klubben har tatt, om blant annet å sikre optimale treningsforhold året rundt.

– Bakgrunnen er at vi drifter og har åpent hele vinteren. Det koster, sier Halvorsen.

Han forteller at alle pengene klubben får inn på treningsavgifter går til drift av anleggene.

– Alt annet må vi dekke utenom med andre inntekter. Vi har vel mer driftsutgifter enn inntekter på treningsavgifter. Det er mange andre som ikke har vinteråpne baner, ingen undervarme, men vi har stort sett åpent for trening hele tiden, sier Halvorsen.

Det samme gjelder Ull/Kisa. Jessheim-klubben betaler leie for kunstgressbanene i gamle idrettsparken og på Jessheim stadion året rundt. Kisa er størst i området både på elite og bredde. Klubben er også dyrest på de fleste alderstrinn.

– I ungdomsfotballen går det til trenere, utstyr og treningsfasiliteter, sier daglig leder Cato Strømberg.

Fotballutdanningen i klubben innebærer betalte trenere fra 12 år og opp, men på trinnene under er det foreldre som trener lagene på dugnad.

– Men vi har også trenere der som er betalte og som er med på å legge programmet for barnefotballen, forklarer Strømberg.

SATSINGSGRUPPER

Han understreker at Kisa har en ordning der ti prosent av innbetalt treningsavgift går tilbake til spillerens lag for bruk til for eksempel cupdeltakelse. Ull/Kisa er klubben med det desidert beste A-laget, og tilbyr U-grupper for utvikling av spillere mot toppnivå.

– Dette er satsingsgrupper med egne trenere som trener seks-syv ganger per uke, også vinterstid, sier Strømberg.

Den daglige lederen er opptatt av at alle skal ha samme muligheter i Ull/Kisa-fotballen.

– Der hvor foreldre og foresatte ikke har råd til treningsavgift deles utgiftene mellom klubb og idrettsrådet. Dette har fungert meget bra, og her gjør Ullensaker kommune en flott jobb, sier Strømberg.

Se prisoversikten for alle klubbene her.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no