20. jul
MER SAMFUNNSANSVAR: - Vi ser at vi som klubb må ha alle med på laget. Ull/Kisa Fotball er klare til å vise et enda større samfunnsansvar, sier daglig leder Cato Strømberg.
 
Som del av bybildet har også Ull/Kisa mistet ungdom til miljøer med dop, stjeling og vold. Nå lanserer klubben en løsning
Vil lage en sosial arena nær sentrum.

Publisert: 06.apr.2018 09:30
Oppdatert: 06.apr.2018 10:50

Som EUB har omtalt ved flere anledninger de siste årene har politiet, lokalpolitikere, forebyggende avdeling i kommunen og ungdommer selv uttrykt bekymring for utviklingen i ungdomsmiljøet på Jessheim. Som en stor aktør i byens barne- og ungdomsmiljø er Ull/Kisa fotball godt kjent med problemene. Nå ønsker klubben å gjøre en forskjell.

– Vi i Ull/Kisa Fotball er sikre på at de færreste idretter har mulighet til å bidra positivt på samme måte som fotballen har i denne aldersgruppa, og det trengs virkelig en motvekt til alle negative impulser som dessverre finnes rundt det å henge rundt i Jessheim sentrum, eller å søke opp andre tvilsomme miljøer for ungdommen på Jessheim, sier Cato Strømberg.

VIL GÅ FORAN

Som leder for den desidert største fotballklubben på Øvre Romerike, basert sentralt i byen – vet Strømberg at flere av dem som havner på skråplanet en gang i tiden har vært aktive i idretten. Vel vitende om at det er mange årsaker til frafall i ungdomsfotballen stiller klubben nå spørsmål om den selv og andre rundt kan ta større samfunnsansvar.

– Stadig dårlige nyheter om store utfordringer med unge, tidligere Ull/Kisa-spillere helt ned i 14–15 årsalderen, som roter seg bort i alle mulige problemer med dop, stjeling og generelle adferdsproblemer av alvorlig art, gjør at man tenker grundig gjennom viktigheten av å være med og bidra til å holde fotballen som en fast og god ramme rundt flest mulig i denne aldersgruppa så lenge som mulig, sier Strømberg.

Ull/Kisa opplever at mange slutter i alderen 14 til 19 år. Uten et tilbud til alle fra 17 år og opp må de i stedet henvise denne målgruppen til andre klubber utenfor byen.

– Men få eller ingen andre klubber i nærområdet har noe godt opplegg å tilby denne gruppen. Vi trenger et lavterskeltilbud som er tydeligere tilpasset behovet, sier Strømberg.

SOSIAL ARENA

Tidligere i vinter satte EUB fokus på de store forskjellene i både pris og tilbud innen barne- og ungdomsfotballen i våre lokale klubber. Ull/Kisa er blant de dyreste, men tilbyr til gjengjeld en treningshverdag skreddersydd for å utvikle ungdommer til å bli best mulig. Klubben erkjenner at den i dag sliter med å tilby et godt tilpasset opplegg til ungdom som bare vil ha en god sosial aktivitetsarena med fotballen som utgangspunkt. Samtidig som de vil opprettholde elitesatsingen ønsker Ull/Kisa nå å opprette et tydelig skille mellom satsingsgruppene og de jevnaldrende som bare vil ha det gøy med fotballen.

– Lavere aktivitetsavgift, tydeligere sosial profil, trenere med en annen type kompetanse og mindre krav til fotballkompetanse. Vi må lage en egen sportsplan der vi er tydelig på at målet er å tilby meningsfylt og motiverende aktivitet for alle og ikke spillerutvikling, sier Strømberg.

Ull/Kisa fotball har skrevet et åpent brev til sine medlemmer, sponsorer og Ullensaker kommune. Målet er å løse noen av ungdomsutfordringene gjennom et felles løft rundt et nytt fotballtilbud med foreslått base på Skogmo. Der ble det i fjor høst opprettet en kunstgressbane. Strømberg mener det er avgjørende at dette tilbudet er sentrumsnært for å få ungdom på dette ambisjonsnivået til å komme på trening.

– MOTVEKT

– Ullensaker kommune vil få et aktivitetstilbud som vil redusere samfunnsproblemet som er økende på Jessheim. Det bør være et sterkt ønske fra kommunen å komme på banen i forhold til de samfunnsproblemene et slikt aktivitetstilbud skal være en motvekt mot. Ull/Kisa og Ullensaker kommune må spille på lag for å få på plass et tilbud som legger opp til meningsfylt fotballaktivitet for ungdom uten for store ambisjoner annet enn å holde seg i form, sier Strømberg.

For å realisere dette tilbudet spiller Ull/Kisas fotball tre pasninger over til Ullensaker kommune:

*Kommunen må bidra økonomisk. Ull/Kisa Fotball må få bruke Idrettsparken og Skogmo uten kostnader. Vi betaler i dag for spilte kamper som for oss utgjør mye penger.

*Kommunen må hjelpe til med en «Moelven-brakke» (klubbhus) eller tilsvarende slik at spillere kan komme inn å skifte, pluss to toaletter på Skogmo.

*Bidra til opprettelse av en stilling som har ansvaret for dette breddetilbudet. Klubben bidrar med kompetanse og menneskelige ressurser.

Ull/Kisa henvender seg også til frivilligheten rundt klubben.

– Vi må samle alle gode krefter. Håper vi har noen «natteravner» i gult og grønt som ser viktigheten av et slikt prosjekt. Vi må klare å ivareta bredde- og ungdomsfotballen på en god måte og ta dette på største alvor, sier Strømberg.

FØLGES OPP POLITISK

Ordfører Tom Staahle sier han ønsker alle bidrag til et bedre ungdomsmiljø velkommen, og derfor er glad for initiativet fra Ull/Kisa.

– Jeg synes innspillene og ballene som Ull Kisa spiller over er gode og jeg skal sikre at dette følges opp i relevante fora og sikre en god administrativ og politisk behandling av dette, sier han.

Ordføreren påpeker at problemet må møtes fra flere sider.

– Vi har utfordringer i ungdomsmiljøet, og et samarbeid mellom frivillige lag og foreninger, kommune og andre myndighetsinstanser jobber hele tiden for å sikre arbeidet med dette. Nå er det viktig å få fram at dette også er et ansvar som påligger foreldre å følge opp og her må alle krefter jobbe sammen for å sikre at våre barn og unge opplever mestring og gode trygge oppvekstvilkår. Henvendelsen fra Ull Kisa opplever jeg å være et godt innspill i det arbeidet, sier Staahle.

Staahle oppfordrer lokalbefolkningen til å jobbe sammen, både på og utenfor idrettsbanene.

– Min oppfordring til alle voksne mennesker med et samfunnsengasjement er at vi sammen jobber for å se våre barn og unge, og at vi sammen forsøker å hindre at ungdom kommer ut i gale miljø. De som opplever at ungdom er på drift må også varsle kommunens hjelpeapparat slik at tiltak kan iverksettes for å bedre situasjonen, sier Staahle.

LES OGSÅ: Mange drar lasset når Ull/Kisa arrangerer kamp

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ALTERNATIV: Cato Strømberg og Ull/Kisa vil gå foran i arbeidet ved å skape et lavterskeltilbud ved Skogmo.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no